Asscher geeft fiat aan sectorplan bouw

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Het sectorplan van de bouw is goedgekeurd door het ministerie van Sociale Zaken. Het plan van de bouwsector om de werkgelegenheid te bevorderen is daarmee het eerste van in totaal 35 ingediende plannen dat groen licht heeft gekregen. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) wil binnenkort ook de andere sectoren duidelijkheid geven.

In het plan wordt ingezet op behoud van vakkrachten en het vergroten van de instroom van nieuwe werknemers. Zo moeten leermeesters worden ingezet die ouder zijn dan 55 jaar. Zij moeten hun vakkennis overdragen aan leerlingen die een zogenoemde beroepsbegeleidende leerweg volgen.

Onder het plan investeren de werkgevers in de bouw en infrastructuur de komende twee jaar zestig miljoen euro in de sector. Het ministerie legt hetzelfde bedrag bij. Onder meer FNV Bouw, CNV Vakmensen, Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nederland zijn als sociale partners bij het sectorplan betrokken.

De sectorplannen komen voort uit het sociaal akkoord dat vorig voorjaar werd gesloten tussen het kabinet en de sociale partners. Het kabinet heeft zeshonderd miljoen euro uitgetrokken om de plannen mede te financieren. Recent waarschuwde arbeidsmarktonderzoeker Ronald Dekker van Tilburg University nog dat de sectorplannen te weinig extra banen scheppen. Zo zou volgens hem in het sectorplan voor de bouw vooral worden ingezet op opleiding en bijscholing, en niet op extra banen.