Kwart minder executieveilingen

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Het aantal via executieveilingen verkochte huizen is vorig jaar met ruim 25 procent gedaald ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

In totaal werden in 2013 1863 huiseigenaren gedwongen om via een executieveiling hun huis te verkopen. In 2012 waren dat er nog 2488. In de laatste maand van het jaar kwam het aantal executieveilingen uit op 160. Dat is een daling van 13,5 procent ten opzichte van december 2012.

De daling van het executieveilingen komt doordat banken steeds vaker er alles aan proberen te doen om een veiling te voorkomen, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken. "Een veiling is niet in het belang van de klant, maar ook niet in het belang van de bank."

De bank kan klanten bijvoorbeeld een rentepauze geven, om de acute financiƫle nood te lichten. Als dat niet helpt, streven banken ernaar dat het huis op de reguliere wijze wordt verkocht. "Dat levert in principe meer geld op", aldus de woordvoerder. Bij de huizen die toch geveild worden, is meestal sprake van 'gekke dingen', zoals een wietplantage of met de noorderzon vertrokken bewoners, aldus de woordvoerder.