Minder verkochte huizen bij Kadaster gemeld

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Het aantal geregistreerde verkochte huizen lag in december bijna elf procent lager dan een jaar eerder. Over geheel 2013 lag het aantal verkochte woningen 6,1 procent lager. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens uit het Kadaster.

Bij het Kadaster werden in de laatste maand van het jaar in totaal 15.463 huizen geregistreerd. Dat zijn er wel flink meer dan in november, toen er ruim 46 procent minder verkochte huizen bij het openbare register werden aangemeld. "Traditiegetrouw worden er in de maand december veel akten bij het Kadaster aangeboden", verklaart de organisatie.

In het vierde kwartaal registreerde het Kadaster 35.968 verkochte huizen. Dat is een stijging van 0,7 procent ten opzichte van een hetzelfde kwartaal in 2012. De NVM was eerder deze maand veel positiever gestemd over de woningmarkt in het laatste kwartaal van het jaar.

De makelaarsorganisatie schatte op basis van de eigen verkoopcijfers dat in het vierde kwartaal bijna zeven procent meer huizen zijn verkocht. Het verschil is echter wel verklaarbaar. Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze bij het Kadaster laat inschrijven. Dat moment ligt doorgaans meer dan een maand later dan het moment van de verkoop bij de makelaar.