CNV houdt vast aan pensioenopbouw van twee procent

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
(Novum) - Vakcentrale CNV blijft zich inzetten voor een belastingvrije pensioenopbouw van twee procent, ondanks het lagere percentage dat woensdag werd afgesproken in het pensioenakkoord. "Twee procent pensioenopbouw per jaar, daar hebben wij ons hard voor gemaakt en dat blijven we doen", stelt CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie.

De coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP sloten het pensioenakkoord. Volgens ingewijden wordt de pensioenopbouw verlaagd van 2,15 naar 1,875 procent. In de oorspronkelijke plannen ging het kabinet naar 1,75 procent.

Toen de plannen van het kabinet bekend werden heeft CNV ervoor gepleit om het opbouwpercentage op minimaal twee procent te houden. Het percentage dat nu op tafel ligt is volgens Limmen beter dan eerst, maar slechter dan hoe het was. "Daarom blijft dit vooral voor jongere generaties een verslechtering", aldus Limmen.

Ook belangenbehartiger voor senioren ANBO is bezorgd over het pensioenakkoord. "De regeling is minder slecht dan het eerste voorstel van het kabinet", zegt directeur Liane den Haan. "Maar het is nu het zorgenkindje van werknemers die pensioen opbouwen en die niet meer aan de norm van zeventig procent van het gemiddelde inkomen zullen toekomen."

Den Haan is kritisch over de extra bezuinigingen. Zo wordt de lastenverlichting voor werkgevers geschrapt en wordt de 'mobiliteitsbonus' voor oudere werknemers versoberd. "Iedereen kent de beroerde positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt", aldus De Haan. "Er vindt een ruil plaats tussen pensioenopbouw en arbeidsmarktbeleid."