Rijksstructuurvisie Amsterdam – Almere - Markermeer bekrachtigd in twee overeenkomsten

Door Redactie Nationale Bouwgids
11 min
Minister Schultz van Haegen heeft met haar partners in de Noordvleugel overeenstemming bereikt over de uitvoering van de Structuurvisie Amsterdam-Almere-Markeermeer (RRAAM). Hiertoe hebben de partijen twee overeenkomsten ondertekend, waarin onder meer afspraken zijn vastgelegd over de samenwerking en financiering.

De minister is trots op de bereikte resultaten: “De Rijksstructuurvisie gaat uit van een organische manier van ontwikkelen. Het is daarbij extra van belang dat je met elkaar goede afspraken maakt over hoe je dat proces gaat begeleiden en tegelijkertijd het toekomstperspectief vast blijft houden. Rijk en regio zijn het nu eens over wat in de Noordvleugel de komende jaren nodig is voor woningen, natuur en recreatie en bereikbaarheid. “

Adaptieve aanpak
De Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer schetst de ambitie van het Rijk voor dit deel van de Noordelijke Randstad. Een gebied dat van groot belang is voor de economische ontwikkeling van Nederland. Centraal in de visie staat de verdere groei van Almere met, in principe, 60.000 woningen. Daarbij wordt uitgegaan van een hoogstedelijke ontwikkeling aan de westkant van de stad met een IJmeerlijn als stip op de horizon. Dit alles gebeurt met een adaptieve aanpak; zonder vaste einddatum, op basis van de concrete marktvraag. Het Markermeer-IJmeer groeit uit tot een omvangrijk natuur- en recreatiegebied, van essentiële waarde voor de aantrekkingskracht van de regio. Ook zal de bereikbaarheid van de regio verder worden verbeterd met de uitbreiding van de weg en het spoor tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Zo krijgt Almere een betere aansluiting op het hart van de metropoolregio Amsterdam.

Uitvoering
De afspraken hierover zijn vastgelegd in de Uitvoeringsovereenkomst Almere 2.0. Voor Henk Mulder, wethouder duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling van Almere is het vooral van belang dat dit verantwoord gebeurt. “Essentieel voor Almere is de integrale aanpak, dus niet alleen maar huizen laten bouwen, maar ook zorgen dat de voorzieningen in pas lopen met de ontwikkelingen van een stad in de 21e eeuw. En dat de stad goed verbonden wordt met de rest van de Noordelijke Randstad.”

De Uitvoeringsovereenkomst bekrachtigt de adaptieve strategie die Almere al enige tijd hanteert. Hiermee kan de groei van de stad eenvoudiger meebewegen met conjuncturele schommelingen. De ruimte voor 60.000 extra woningen vindt Almere met name in de nieuwe stadsdelen Poort, Oosterwold, Centrum Weerwater en Pampus.

Naast de miljarden investeringen in de infrastructuur in de regio is een aantal extra financiële toezeggingen vastgelegd. Almere kan in de toekomst verder worden ontwikkeld door de opbrengst van de verkoop van rijksgrond in Oosterwold en een voorgenomen extra uitkering van 7 miljoen euro per jaar uit het gemeentefonds. Deze uitkering heeft een maximale looptijd van 22 jaar. Verder is de provincie Flevoland van plan bij te dragen. De bijdragen van het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente Almere worden samengevoegd in het Fonds Verstedelijking Almere van waaruit de groei wordt bekostigd. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) is medeondertekenaar van de uitvoeringsafspraken, omdat hij met de verkoop van rijksgrond ruimte biedt aan de groei van Almere.

Bestuursovereenkomst
In de bestuursovereenkomst onderschrijven de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland, de stadsregio Amsterdam, de gemeenten Amsterdam en Almere en het Rijk het toekomstperspectief van de Rijksstructuurvisie. Zowel gedeputeerde Krol van de provincie Utrecht als wethouder Van Poelgeest van de gemeente Amsterdam vinden het essentieel voor de uitvoering dat de taken integraal en samen met de partners in de hele regio worden opgepakt. Beide bestuurders benadrukken dat Almere zo een deel van de verstedelijkingsdruk van de Amsterdamse metropoolregio en van Utrecht kan verlichten. Ook zijn in de Bestuursovereenkomst afspraken opgenomen over het Markermeer-IJmeer. Gedeputeerde Gijsberts van de provincie Flevoland spreekt van een bijzonder proces: “Een private partij, Natuurmonumenten, heeft vanuit onze gezamenlijke visie het initiatief genomen voor de realisatie van Marker Wadden. Hiermee groeit het Markermeer-IJmeer uit tot een omvangrijk natuur- en recreatiegebied van essentiële waarde voor de aantrekkingskracht van de regio.” Er is ruim 60 miljoen euro beschikbaar gesteld voor natuurmaatregelen in het Markermeer-IJmeer, waaronder voor luwtemaatregelen bij het Hoornse Hop en de eerste fase Marker Wadden.

De uitvoeringsovereenkomst en de bestuursovereenkomst moeten door de gemeenteraad van Almere en de Provinciale Staten van Flevoland worden bekrachtigd. De Rijksstructuurvisie met de overeenkomsten wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

© Nationale Bouwgids