Pachten grond woning minder populair

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Gemeenten maken de laatste jaren veel minder gebruik van erfpacht, terwijl dat het aantal nieuwbouwprojecten juist kan aanjagen. Dat stelt financieel dienstverlener Deloitte donderdag op basis van cijfers van het Kadaster. Waar tussen 2000 en 2008 jaarlijks 1400 stukken grond voor woningen in erfpacht werden uitgegeven, waren dat er sinds 2008 nog maar vijfhonderd.

Omgerekend is dat een afname van bijna twee derde. Die krimp valt volgens Deloitte niet te verklaren door de vastgelopen huizenmarkt, omdat de nieuwbouwproductie slechts met veertien procent is gedaald. Bij erfpacht worden kopers geen eigenaar van de grond waarop zij een huis bouwen, maar pachten zij deze van de gemeente.

De sterke afname van het gebruik van erfpacht is opmerkelijk, aldus Frank ten Have van de vastgoedtak van Deloitte. "Erfpacht is voor gemeenten juist een interessant instrument om nieuwbouwprojecten vlot te trekken", vindt hij. "Financiering is het knelpunt in de huidige woningmarkt, dus erfpacht kan nieuwbouwprojecten stimuleren."

Toch is erfpacht niet overal uit de gratie. Van alle gemeenten heeft Amsterdam met afstand de meeste erfpachtpercelen. Ongeveer veertig procent van de stukken grond die in erfpacht werden uitgegeven, bevindt zich in de hoofdstad. Ook Den Haag, Rotterdam en Utrecht maken nog relatief veel gebruik van erfpacht.