Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Beurs, excursie en debat over energieneutraal bouwen in herfst

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
‘Beleven, zien en aan de slag’ is het motto van de Trilogie Energieneutraal Bouwen, die Stadsregio Arnhem Nijmegen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en DNA in de bouw organiseren in oktober en november. Beurs, excursie net over de grens en debat willen samen duurzame dynamiek in de regio stimuleren. De trilogie start op woensdag 23 oktober in Arnhem met een gratis toegankelijke beurs inclusief presentaties en workshops. 

De beurs wordt op 23 oktober in de faculteit Techniek van de HAN te Arnhem georganiseerd en gaat over alle facetten van energieneutraal bouwen. Professionals uit Nederland, Duitsland en België bewijzen dat energieneutraal bouwen gemakkelijk en betaalbaar kan. Het tweede deel op 13 november is een busexcursie naar passiefhuis projecten in de regio Mönchengladbach en Köln. De Trilogie wordt afgesloten met een debat in het Arnhemse bezoekerscentrum Sonsbeek op woensdag 27 november.
Beurs en presentaties
Tijdens de beurs vertelt ontwikkelaar/belegger Frank Junker van ABG holding uit Frankfurt over zijn commercieel succes met passief bouwen. Architect Sebastian Moreno-Vacca van A2M vertelt over de explosie van bouwactiviteit in het Brussels gewest, omdat alle nieuwbouw in 2015 er aan de passiefhuis-standaard moet voldoen. Daarna zijn er workshops waarvoor men vooraf intekent. Bezoek is gratis, aanmelden bij sschoenmaker@destadsregio.nl. Aan de beurs doen circa 30 bedrijven mee. Aanmelden voor stands à 250 euro bij sdejong@dejongev.nl.
Excursie Duitsland en slotdebat
Op 13 november volgt een busexcursie (12-22 uur) aan een gerenoveerde school, een polikliniek en een verzorgingstehuis in de regio Mönchengladbach en Köln, begeleid door Rongen Architekten, het bureau van gecertificeerd passiefhuis architect Prof. Ludwig Rongen. De passiefhuis-excursie kost 69 euro voor bus, broodjes en diner.
De Trilogie wordt afgesloten met een debat in bezoekerscentrum Sonsbeek te Arnhem op woensdag 27 november (12-14 uur), met als motto ‘Energieneutraal bouwen: gezien, geloven, en nu?’. Deelname is gratis en inclusief lunch. Voor 13 en 27 november meldt men aan via info@dnaindebouw.nl
Duurzame dynamiek in de regio
De Stadsregio, HAN en DNA in de bouw organiseerden vorig jaar ook al samen een event over passief bouwen op de HAN. Met de Trilogie Energieneutraal Bouwen zetten zij de samenwerking voort met een omvangrijker en nog aantrekkelijker programma.
De regio Arnhem-Nijmegen is één van de 14 gebieden in Europa die werkt aan een energieneutrale regio op basis van de passiefhuis standaard. Onder de vlag van het IEE-project PassREg neemt de regio Arnhem-Nijmegen een voorsprong op initiatief van DNA in de bouw. Deze vereniging bevordert binnen PassREg in Nederland kennisdeling en -ontwikkeling, onder meer met cursussen en evenementen.

Fototekst bouw:
Het nieuwbouwproject Generatie Wooncomplex Landgoed Oosterhout (GWLO) betreft zes woningen die tezamen een nagenoeg energieneutraal mini-wijkje vormen. Verwarming en warm water gaan per woning slechts 2 en 6 euro per maand kosten. Het is een voorbeeldproject binnen het Europese project PassREg, dat in Nederland wordt uitgevoerd door DNA in de bouw.

Tekst ontwerp:
Passiefhuis project Oosterhout: ramen met drievoudig glas, 40 cm dikke isolatie rondom, balansventilatie, buitenzonwering en een centrale houtsnipperkachel zorgen het hele jaar door voor een comfortabel binnenklimaat.

18 december '24 ( 9:41)

Huurprijzen stijgen in 2025, met name middenhuur wordt fors duurder

Huurders in de vrije sector gaan volgend jaar maximaal 4,1 procent meer huur betalen. Voor de middenhuur (900 tot 1185 euro per maand) is de maximale huurstijging 7,7 procent en voor de sociale huur 5 procent. Dat meldt het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

18 december '24 ( 9:04)

Solidariteit van burgers op de woonmarkt is begrensd, stelt SCP

De solidariteit van burgers kent grenzen op de woningmarkt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het SCP hebben burgers duidelijke voorwaarden aan wat ze willen delen of voor anderen willen opgeven: "het maakt uit wie er profiteert en of ze er zelf baat bij hebben". Ook schrijft het SCP dat veel mensen het huidige woonstelsel als een abstract systeem zien. "Bij nieuw woonbeleid is het belangrijk rekening te houden met de begrensde solidariteit van burgers en om het woonsysteem voor hen begrijpelijk te maken", aldus het SCP.

18 december '24 ( 8:32)

Kamer dringt aan bij Keijzer: nestkastjes alsnog in nieuwbouw opnemen

De Tweede Kamer wil toch dat bouwers worden verplicht om bij nieuwbouw nestkastjes te plaatsen voor bijvoorbeeld vleermuizen of gierzwaluwen, tegen de zin in van woonminister Mona Keijzer. Een nipte meerderheid steunde dat voorstel van GroenLinks-PvdA en andere partijen, waaronder coalitiepartij NSC.

17 december '24 ( 9:18)

Na afsluiting omkopingsonderzoek stijgt BAM op Damrak

BAM behoorde dinsdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het Openbaar Ministerie (OM) onvoldoende bewijs heeft gevonden van omkoping door de bouwer. Wel moet het grootste bouwbedrijf van Nederland 30.000 euro betalen om onduidelijke administratie rond betalingen. Het OM begon in 2022 een onderzoek in verband met mogelijke fraude en corruptie bij enkele opgeleverde projecten van BAM International. Het onderzoek naar de betalingen van de internationale divisie van BAM is nu afgesloten en geseponeerd. Het aandeel steeg ruim 5 procent.

13 december '24 (11:48)

ASML bereid bij te dragen aan de ontwikkeling van duizenden nieuwe woningen in de regio

Chipmachinefabrikant ASML gaat investeren om de woningbouw rondom het bedrijf flink aan te jagen. De ambitie van de Veldhovense onderneming is om tot 2040 bij te dragen aan de bouw van 25.000 woningen. Hiermee wil het bedrijf helpen het tekort aan betaalbare huizen in de regio op te lossen.

11 december '24 (16:11)

Woontop akkoord: bouw versnellen en opschalen, betaalbaarheid blijft prioriteit

De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.

11 december '24 ( 7:47)

Huizenprijzen blijven stijgen, maar in lager tempo, voorspelt Rabobank

De stijging van de huizenprijzen zet nog altijd door, maar mindert wel vaart. Dat voorspellen onderzoekers van de Rabobank. Op dit moment stijgen de prijzen sneller dan de lonen en de ruimte die mensen hebben om te lenen. Op termijn zal de prijsgroei echter afnemen, doordat vraag en aanbod steeds meer in evenwicht komen.

10 december '24 ( 9:34)

700 huurappartementen in Limburg worden gebouwd door Heijmans

Heijmans heeft opdracht gekregen voor de bouw van ongeveer 700 huurappartementen in de provincie Limburg. De deal levert het beursgenoteerde bouwbedrijf een omzet op van 130 miljoen euro, werd dinsdag bekend.

06 december '24 (15:48)

Bouwsector laat minimale daling in directe uitstoot zien, stelt ING

De CO2-uitstoot van bouwbedrijven is nog nauwelijks afgenomen sinds 1990. Toeleveranciers van de bouwsector hebben het klimaatdoel in 2030 van 55 procent minder uitstoot al wel bereikt door minder te produceren en minder kolen te gebruiken. Dat meldt ING op basis van onderzoek.

02 december '24 ( 9:36)

Gemiddeld hypotheekbedrag bereikt recordhoogte, 'markt blijft onverminderd doorgaan'

Het aantal hypotheekaanvragen is in november flink gestegen, evenals het bedrag waarvoor een lening voor de aankoop van een woning werd aangevraagd. Het gemiddelde hypotheekbedrag bereikte zelfs een record. "De hypotheekmarkt dendert door", meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).