Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeenteraad snel aan de slag met nieuw plan woningbouw Rotterdam-Zuid

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Partijen in de Rotterdamse gemeenteraad willen snel aan de slag met een nieuw bestemmingsplan voor Rotterdam-Zuid, waarin alsnog de bouw van duizenden huizen mogelijk wordt gemaakt. Woensdag vernietigde de Raad van State (RvS) het bestemmingsplan Feyenoord City waarin onder meer de bouw van woningen, infrastructuur en een nieuw Feyenoordstadion stonden getekend.

Coalitiepartij VVD noemt het "ongelooflijk jammer dat 4000 huishoudens nu nog langer moeten wachten op een woning". Door de uitspraak van de RvS "moeten we terug naar de tekentafel. Het is aan alle betrokken partijen om zo snel mogelijk nieuwe plannen te maken voor de woningbouw en ontwikkeling van Rotterdam-Zuid", zegt raadslid Diederik van Dommelen.

Keiharde tik op de vingers

"Deze uitspraak van de Raad van State voelt als een keiharde tik op de vingers", aldus de Rotterdamse PvdA. "We zullen opnieuw moeten beginnen en dat is voor de woningnood in Nederland een grote klap. Het college moet zo snel mogelijk nieuwe plannen maken voor woningbouw zonder nieuw stadion. En we roepen het Rijk op om geld beschikbaar te stellen zodat betaalbare woningen gebouwd kunnen worden."

Grote gevolgen

50Plus-raadslid Ellen Verkoelen heeft een debat aangevraagd over de ontstane situatie. "De uitspraak van de RvS heeft grote gevolgen voor Rotterdam. We willen daarover graag snel in gesprek met de wethouder," aldus Verkoelen. Wat haar betreft komt er een gemeentelijke enquête naar het proces rond de totstandkoming van het bestemmingsplan. "Hier moeten we toch met z'n allen van willen leren. Zoek dit tot op de bodem uit hoe dit zo fout heeft kunnen lopen en leer ervan in volgende grootschalige projecten. Vooral het gemeentebestuur die de belastingcenten van de inwoners beheert moet dit willen."

Door: ANP

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.

15 april '25 ( 8:32)

TNO: meertaligheid leidt het vaakst tot misverstanden in bouw en landbouw

Meertaligheid op de werkvloer leidt het vaakst tot misverstanden in de bouw, landbouw en industrie. Dat meldt TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het onderzoeksinstituut heeft uitgevoerd samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

11 april '25 ( 8:42)

Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt met bijna 40 procent

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 38 procent toegenomen tot 8500 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen van nieuw gebouwde koopwoningen stegen met 4,8 procent, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

10 april '25 (14:37)

Verhuurders verkochten voor miljarden aan huurwoningen, blijkt uit studie

Verhuurders hebben vorig jaar voor 14,2 miljard euro aan huurhuizen verkocht. Dit meldde NVM-dochteronderneming brainbay donderdag na onderzoek over het zogenoemde uitponden. Dat houdt in dat verhuurders een woning verkopen nadat de huurders zijn vertrokken. In 2024 gebeurde dit volgens de studie bij zo'n 37.000 huizen.

21 maart '25 ( 8:40)

Koopwoningen opnieuw duurder, maar prijsstijging zwakt af

De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

12 maart '25 ( 8:38)

Rabobank verwacht meer woningverkopen en aanhoudende prijsstijgingen

De huizenprijzen in Nederland gaan ook dit jaar en volgend jaar verder omhoog, verwacht het economische bureau van Rabobank. Het aantal woningverkopen neemt eveneens toe, doordat steeds meer woningbeleggers voormalige huurwoningen te koop zetten.