Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gasprijs loopt verder op door zorgen aanvulling voorraden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Europese gasprijzen zijn maandag verder opgelopen na de opmars van de afgelopen twee weken. De prijzen zitten in de lift door de zorg dat de Europese landen hun gasvoorraden niet op tijd kunnen aanvullen voor de komende winter door het afknijpen van de leveringen door Rusland.

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam werd gas dik 5 procent duurder op 135 euro per megawattuur. Afgelopen week steeg de gasprijs al 9 procent. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom maakte twee weken geleden bekend de leveringen aan Duitsland verder terug te schroeven. Via de Nord Stream 1, voor Duitsland de belangrijkste pijpleiding voor Russisch gas, wordt nog maar zo'n 40 procent van de normale hoeveelheid geleverd.

Doordat partijen moeite hebben om vervanging te vinden voor het Russische gas zijn de voorraadniveaus in Europa afgelopen zaterdag 1 procent gedaald. De situatie dreigt verder te verslechteren doordat de Nord Stream-pijpleiding volgende maand door Rusland volledig wordt afgesloten vanwege onderhoud.

Winter

De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck waarschuwde al dat het niet zeker is dat Rusland na de onderhoudswerkzaamheden de gasleveringen zal hervatten via de pijpleiding. Verdere prijsstijgingen en rantsoenering van gas deze winter liggen daarmee in het verschiet. In Duitsland is al de tweede fase van het driedelige noodplan rond de gasvoorziening in het land ingegaan en Berlijn gaat meer kolencentrales gebruiken om gas te vervangen.

Volledige aanvulling van de gasvoorraden is essentieel voor Europa om de winter door te komen wanneer de vraag naar gas piekt. Volgens diplomaten bespreken de EU-ministers van Energie maandag tijdens een bijeenkomst in Luxemburg de plannen rond de gasvoorziening voor komende winter. De Europese Commissie streeft ernaar om in juli een voorstel te presenteren over hoe het economische blok ook de vraag naar gas kan verminderen.

Door: ANP

09 januari '25 (12:37)

Grotere kansen voor huizenkopers mogelijk van korte duur, waarschuwt NVM

Dat huizenzoekers in de laatste drie maanden van vorig jaar meer kans maakten een woning te kunnen kopen, betekent niet per se dat dit in 2025 ook zo zal zijn. Dat zegt Lana Gerssen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag. Eerder op de dag meldde de NVM dat huizenzoekers het afgelopen kwartaal meer kans maakten, omdat veel meer huizen te koop zijn gezet op de krappe huizenmarkt dan een jaar eerder.

09 januari '25 (10:23)

Makelaars: woningaanbod Amsterdam stijgt, krapte houdt aan

Het aanbod van woningen op de huizenmarkt in Amsterdam is flink toegenomen. Dat komt deels door de verkoop van leegstaande huurwoningen, denkt de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Ondanks het gestegen aanbod waarschuwen de makelaars in de hoofdstad voor een aanhoudende krapte op de woningmarkt.

08 januari '25 ( 9:33)

Platform: huurprijzen schieten omhoog in Rotterdam, Amsterdam blijft koploper

De huurprijzen in Rotterdam zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar hard gestegen. Op jaarbasis lagen de prijzen ruim een vijfde hoger, volgens verhuurplatform HousingAnywhere, waar ook het Nederlandse Kamernet onder valt. Amsterdam blijft de duurste stad in Europa om een huis te huren.

07 januari '25 ( 9:04)

ING: meer nieuwbouwwoningen en herstel bouwproductie verwacht

De aanwas van nieuwbouwwoningen in Nederland trekt dit jaar waarschijnlijk aan, al blijft bijvoorbeeld een tekort aan bouwgrond de woningbouw nog wel in de weg zitten. Dit verwachten economen van ING in een nieuw rapport. De deskundigen denken dat ook de bouwproductie als geheel in 2025 herstel laat zien, na een kortstondige dip vorig jaar.

02 januari '25 (12:50)

Afgelopen jaar minder aardbevingen

Nederland zag het afgelopen jaar 47 aardbevingen. Veertig daarvan waren het gevolg van gaswinning, bij zeven ging het om een natuurlijke beving. Dit zijn er aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen waren er 62 bevingen. Dat concludeert het KNMI donderdag in een jaaroverzicht van de aardbevingen.

02 januari '25 (11:30)

Subsidie verduurzamen huis of bedrijf kan pas later door storing

Mensen kunnen donderdagochtend nog geen subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun huis of bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat het pas rond 12.00 uur mogelijk is om de regeling, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), weer aan te vragen. Dat kan in de ochtend nog niet door een technisch probleem met het aanvraagsysteem, meldt een woordvoerster.

30 december '24 (11:00)

Starters hebben meer kans op woningmarkt Amsterdam voor sociale huur

Starters op de woningmarkt hebben in de regio groot Amsterdam meer kans om een sociale huurwoning te krijgen na de invoering van een nieuw puntensysteem. Dat melden de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de gemeenten op basis van de jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 die woensdag is gepubliceerd.

30 december '24 ( 9:00)

Minister Mona Keijzer: stijging middenhuur matigen "best ingewikkeld"

Het is volgens minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) "best ingewikkeld" om de stijging van de huren in de middensector te matigen, zoals PVV en NSC willen. Verhuurders mogen halverwege volgend jaar maximaal 7,7 procent meer vragen, maar dat vinden deze twee coalitiepartijen te veel. Dat wettelijke maximum terzijde schuiven, gaat niet zomaar, zei Keijzer voor de ministerraad. "Ik heb me ook aan wetten te houden die aangenomen zijn door de Tweede Kamer."

23 december '24 (13:02)

Gemeenten verhogen grondprijzen volgend jaar opnieuw

De grondprijzen voor woningbouw en bedrijventerreinen blijven stijgen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Stec Groep onder 140 gemeenten. De schaarste aan beschikbare grond, hogere vastgoedprijzen en veranderende wetgeving zorgen voor nieuwe verhogingen.

23 december '24 ( 8:48)

Koopwoningprijzen blijven ook in november stijgen

De gemiddelde prijsstijging van bestaande koopwoningen zette ook in november verder door, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen lagen 11,9 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, de grootste stijging in ruim twee jaar. Kopers moesten daardoor vorige maand gemiddeld 461.931 euro neerleggen voor een koopwoning.