Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het gerechtshof beslist: NAM moet (verder) worden vervolgd

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het gerechtshof beslist: NAM moet (verder) worden vervolgd
Het gerechtshof heeft het Openbaar Ministerie (OM) in een baanbrekende beslissing opdracht gegeven tot verdere strafrechtelijk vervolging van de NAM. In maart 2021 maakte het OM kenbaar af te willen zien van de verdere vervolging. Dat verzoek is vandaag door het gerechtshof (gedeeltelijk) afgewezen. Dit meldt de Groninger Bodem Beweging (GBB). 

"Ten aanzien van beklaagde is de verdenking gerezen dat zij een ernstig strafbaar feit heeft begaan. Deze verdenking rechtvaardigt in beginsel dat beklaagde zich daarvoor tegenover de strafrechter verantwoordt. De omstandigheid dat inmiddels ná de periode waarop de verdenking ziet tot gewijzigde politieke inzichten is gekomen ten aanzien van de gaswinning laat dit onverlet, nog daargelaten dat het volledig afbouwen van de gaswinning slechts een voornemen is dat tot nu toe niet is gerealiseerd", aldus het Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden.

Erkenning van het leed

Jelle van der Knoop (GBB): "In de beschikking van het hof zien wij erkenning van het leed dat de Groningers door de gaswinning is aangedaan. Het hof kwalificeert het handelen van de NAM als een ernstig strafbaar feit waarbij het hof benadrukt dat niet is gebleken dat de NAM zich ter voorkoming van schade of letsel heeft ingezet om de winning te beëindigen of te verminderen."

Advocaten Gerard Spong en Emile van Reydt voegen daaraan toe: "Het gerechtshof veegt de vloer aan met de strafrechtelijk argumenten van zowel het openbaar ministerie als de NAM en oordeelt dat strafrechtelijke vervolging in beginsel geboden is. Wat ons betreft is het een historische dag waarop recht wordt gedaan aan de geplaagde Groningse burgers."

Aardbevingsschade

Op 11 september 2015 deed de Groninger Bodem Beweging (GBB) aangifte tegen de NAM vanwege de door de aardbevingen toegebrachte schade en het gevaar waaraan bewoners werden blootgesteld. Op 8 december 2015 gaf het OM te kennen geen strafvervolging van de NAM te willen instellen. Naar aanleiding hiervan verzocht de GBB het gerechtshof Arnhem – Leeuwarden in artikel 12 Sv-procedure de vervolging van de NAM te gelasten. Hieraan gaf het gerechtshof bij beslissing van 20 april 2017 gehoor. In de onderzoeksopdracht aan het OM stelde het gerechtshof de vraag centraal of van de gaswinning te duchten levensgevaar is uitgegaan. Het OM heeft tot heden lang over het strafrechtelijk onderzoek gedaan, de GBB rekent erop dat er nu meer vaart in komt.

Door: Nationale Bouwgids

18 december '24 ( 9:41)

Huurprijzen stijgen in 2025, met name middenhuur wordt fors duurder

Huurders in de vrije sector gaan volgend jaar maximaal 4,1 procent meer huur betalen. Voor de middenhuur (900 tot 1185 euro per maand) is de maximale huurstijging 7,7 procent en voor de sociale huur 5 procent. Dat meldt het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

18 december '24 ( 9:04)

Solidariteit van burgers op de woonmarkt is begrensd, stelt SCP

De solidariteit van burgers kent grenzen op de woningmarkt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het SCP hebben burgers duidelijke voorwaarden aan wat ze willen delen of voor anderen willen opgeven: "het maakt uit wie er profiteert en of ze er zelf baat bij hebben". Ook schrijft het SCP dat veel mensen het huidige woonstelsel als een abstract systeem zien. "Bij nieuw woonbeleid is het belangrijk rekening te houden met de begrensde solidariteit van burgers en om het woonsysteem voor hen begrijpelijk te maken", aldus het SCP.

18 december '24 ( 8:32)

Kamer dringt aan bij Keijzer: nestkastjes alsnog in nieuwbouw opnemen

De Tweede Kamer wil toch dat bouwers worden verplicht om bij nieuwbouw nestkastjes te plaatsen voor bijvoorbeeld vleermuizen of gierzwaluwen, tegen de zin in van woonminister Mona Keijzer. Een nipte meerderheid steunde dat voorstel van GroenLinks-PvdA en andere partijen, waaronder coalitiepartij NSC.

17 december '24 ( 9:18)

Na afsluiting omkopingsonderzoek stijgt BAM op Damrak

BAM behoorde dinsdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het Openbaar Ministerie (OM) onvoldoende bewijs heeft gevonden van omkoping door de bouwer. Wel moet het grootste bouwbedrijf van Nederland 30.000 euro betalen om onduidelijke administratie rond betalingen. Het OM begon in 2022 een onderzoek in verband met mogelijke fraude en corruptie bij enkele opgeleverde projecten van BAM International. Het onderzoek naar de betalingen van de internationale divisie van BAM is nu afgesloten en geseponeerd. Het aandeel steeg ruim 5 procent.

13 december '24 (11:48)

ASML bereid bij te dragen aan de ontwikkeling van duizenden nieuwe woningen in de regio

Chipmachinefabrikant ASML gaat investeren om de woningbouw rondom het bedrijf flink aan te jagen. De ambitie van de Veldhovense onderneming is om tot 2040 bij te dragen aan de bouw van 25.000 woningen. Hiermee wil het bedrijf helpen het tekort aan betaalbare huizen in de regio op te lossen.

11 december '24 (16:11)

Woontop akkoord: bouw versnellen en opschalen, betaalbaarheid blijft prioriteit

De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.

11 december '24 ( 7:47)

Huizenprijzen blijven stijgen, maar in lager tempo, voorspelt Rabobank

De stijging van de huizenprijzen zet nog altijd door, maar mindert wel vaart. Dat voorspellen onderzoekers van de Rabobank. Op dit moment stijgen de prijzen sneller dan de lonen en de ruimte die mensen hebben om te lenen. Op termijn zal de prijsgroei echter afnemen, doordat vraag en aanbod steeds meer in evenwicht komen.

10 december '24 ( 9:34)

700 huurappartementen in Limburg worden gebouwd door Heijmans

Heijmans heeft opdracht gekregen voor de bouw van ongeveer 700 huurappartementen in de provincie Limburg. De deal levert het beursgenoteerde bouwbedrijf een omzet op van 130 miljoen euro, werd dinsdag bekend.

06 december '24 (15:48)

Bouwsector laat minimale daling in directe uitstoot zien, stelt ING

De CO2-uitstoot van bouwbedrijven is nog nauwelijks afgenomen sinds 1990. Toeleveranciers van de bouwsector hebben het klimaatdoel in 2030 van 55 procent minder uitstoot al wel bereikt door minder te produceren en minder kolen te gebruiken. Dat meldt ING op basis van onderzoek.

02 december '24 ( 9:36)

Gemiddeld hypotheekbedrag bereikt recordhoogte, 'markt blijft onverminderd doorgaan'

Het aantal hypotheekaanvragen is in november flink gestegen, evenals het bedrag waarvoor een lening voor de aankoop van een woning werd aangevraagd. Het gemiddelde hypotheekbedrag bereikte zelfs een record. "De hypotheekmarkt dendert door", meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).