PVV wil energierekening huishoudens flink verlagen via de btw

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
De PVV komt met een wetsvoorstel om de energierekening voor huishoudens flink te verlagen. De partij wil dat met name bereiken door het btw-tarief fors te verlagen, zei politiek leider Geert Wilders in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Door de gestegen prijzen van gas en elektriciteit zijn huishoudens dit jaar gemiddeld twee keer zo veel kwijt aan energie als in 2021. Veel mensen gaan er daardoor financieel fors op achteruit. Het kabinet beraadt zich nog op maatregelen om dat te compenseren, maar minister SIgrid Kaag (Financiƫn) waarschuwde vrijdag al dat de ruimte daarvoor beperkt is.

Btw op 0 procent

Energie valt onder het hoge btw-tarief van 21 procent. De PVV stelt voor het tarief gedurende dit "crisisjaar" op 0 procent te zetten. Een gemiddeld huishouden zal dan volgens WIlders tussen de 500 en 800 euro minder gaan betalen. Daarna moet energie als het aan de PVV ligt structureel onder het lage tarief van 9 procent gaan vallen.

De PVV wil verder dat gemeenten dit jaar meer financiƫle ruimte krijgen om de armste huishoudens te helpen. Nu is daar per gezin 200 euro voor beschikbaar, de partij wil dat verdrievoudigen tot 600 euro. "Mensen die het echt niet kunnen betalen, krijgen het verschil helemaal vergoed", aldus Wilders.

5,5 miljard

De voorstellen kosten volgens Wilders 5,5 miljard euro. Hij denkt dat dit makkelijk op te brengen is, aangezien het kabinet ook ruimte ziet om tientallen miljarden uit te geven aan de aanpak van klimaatverandering en stikstofneerslag in natuurgebieden. Hij wijst erop dat ook andere Europese landen huishoudens te hulp schieten door de btw op energie te verlagen.

Door: ANP