Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aardbevingsgemeenten: opbrengst extra gaswinning moet naar regio

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten in die regio vinden dat de opbrengst van verhoogde gaswinning in het Groningenveld ten goede moet komen aan het getroffen gebied. Dat schrijft gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens hen in een brief aan demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken). Blok liet donderdag weten dat er om verschillende redenen toch weer meer gas uit Groningen moet worden opgepompt.

Daarmee schaadt het kabinet het vertrouwen, betoogt Van Dekken. "Deze ernstige miscalculatie is onacceptabel en leidt tot emotionele reacties onder onze inwoners. Het gaat immers over hun veiligheid. Wij willen benadrukken dat wij niet akkoord kunnen gaan met het geschetste scenario en we verzoeken u dringend om alsnog alternatieven te onderzoeken."

Meeropbrengsten voor Groningen 

"Wij stellen hierbij nogmaals dat wij u houden aan de afspraak het Groningenveld eind 2023 te sluiten. Als onverhoopt toch extra winning uit het Groningenveld plaatsvindt, dan zijn wij van mening dat die meeropbrengsten ten gunste moeten komen aan Groningen", betoogt Van Dekken. "Het is onaanvaardbaar dat u winsten behaalt uit het niet nakomen van afspraken, terwijl wij intussen met te krappe budgetten voor de versterking achterblijven." De aardbevingsregio hamert er dan ook op dat het kabinet alle financiële toezeggingen aan Groningers moet nakomen, onder meer voor het oplossen van de schade aan woningen. Ze wil er op korte termijn over in gesprek met de nieuwe staatssecretaris Mijnbouw, Hans Vijlbrief.

Van Dekken schrijft de brief namens onder meer Eemsdelta, Het Hogeland en Midden-Groningen. In die gemeenten vinden vaak aardbevingen plaats die het gevolg zijn van gaswinning. Een van de zwaardere schokken werd gemeld op 16 november uit het dorp Garrelsweer. Deze beving had een kracht van 3,2. De zwaarste aardschok tot nu toe was op 16 augustus 2012, toen het dorp Huizinge werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,6. Beide dorpen liggen in de gemeente Eemsdelta.

Door: ANP

15 januari '25 ( 8:37)

Vraag naar koopwoningen blijft toenemen, constateert ING

De vraag naar koopwoningen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk verder op, met als gevolg nog hogere huizenprijzen. Dat voorzien deskundigen van ING. Wel verwacht de bank een toename van het aanbod aan huizen dat te koop komt te staan, al blijft dit aantal waarschijnlijk nog erg beperkt.

09 januari '25 (12:37)

Grotere kansen voor huizenkopers mogelijk van korte duur, waarschuwt NVM

Dat huizenzoekers in de laatste drie maanden van vorig jaar meer kans maakten een woning te kunnen kopen, betekent niet per se dat dit in 2025 ook zo zal zijn. Dat zegt Lana Gerssen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag. Eerder op de dag meldde de NVM dat huizenzoekers het afgelopen kwartaal meer kans maakten, omdat veel meer huizen te koop zijn gezet op de krappe huizenmarkt dan een jaar eerder.

09 januari '25 (10:23)

Makelaars: woningaanbod Amsterdam stijgt, krapte houdt aan

Het aanbod van woningen op de huizenmarkt in Amsterdam is flink toegenomen. Dat komt deels door de verkoop van leegstaande huurwoningen, denkt de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Ondanks het gestegen aanbod waarschuwen de makelaars in de hoofdstad voor een aanhoudende krapte op de woningmarkt.

08 januari '25 ( 9:33)

Platform: huurprijzen schieten omhoog in Rotterdam, Amsterdam blijft koploper

De huurprijzen in Rotterdam zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar hard gestegen. Op jaarbasis lagen de prijzen ruim een vijfde hoger, volgens verhuurplatform HousingAnywhere, waar ook het Nederlandse Kamernet onder valt. Amsterdam blijft de duurste stad in Europa om een huis te huren.

07 januari '25 ( 9:04)

ING: meer nieuwbouwwoningen en herstel bouwproductie verwacht

De aanwas van nieuwbouwwoningen in Nederland trekt dit jaar waarschijnlijk aan, al blijft bijvoorbeeld een tekort aan bouwgrond de woningbouw nog wel in de weg zitten. Dit verwachten economen van ING in een nieuw rapport. De deskundigen denken dat ook de bouwproductie als geheel in 2025 herstel laat zien, na een kortstondige dip vorig jaar.

02 januari '25 (12:50)

Afgelopen jaar minder aardbevingen

Nederland zag het afgelopen jaar 47 aardbevingen. Veertig daarvan waren het gevolg van gaswinning, bij zeven ging het om een natuurlijke beving. Dit zijn er aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen waren er 62 bevingen. Dat concludeert het KNMI donderdag in een jaaroverzicht van de aardbevingen.

02 januari '25 (11:30)

Subsidie verduurzamen huis of bedrijf kan pas later door storing

Mensen kunnen donderdagochtend nog geen subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun huis of bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat het pas rond 12.00 uur mogelijk is om de regeling, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), weer aan te vragen. Dat kan in de ochtend nog niet door een technisch probleem met het aanvraagsysteem, meldt een woordvoerster.

30 december '24 (11:00)

Starters hebben meer kans op woningmarkt Amsterdam voor sociale huur

Starters op de woningmarkt hebben in de regio groot Amsterdam meer kans om een sociale huurwoning te krijgen na de invoering van een nieuw puntensysteem. Dat melden de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de gemeenten op basis van de jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 die woensdag is gepubliceerd.

30 december '24 ( 9:00)

Minister Mona Keijzer: stijging middenhuur matigen "best ingewikkeld"

Het is volgens minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) "best ingewikkeld" om de stijging van de huren in de middensector te matigen, zoals PVV en NSC willen. Verhuurders mogen halverwege volgend jaar maximaal 7,7 procent meer vragen, maar dat vinden deze twee coalitiepartijen te veel. Dat wettelijke maximum terzijde schuiven, gaat niet zomaar, zei Keijzer voor de ministerraad. "Ik heb me ook aan wetten te houden die aangenomen zijn door de Tweede Kamer."

23 december '24 (13:02)

Gemeenten verhogen grondprijzen volgend jaar opnieuw

De grondprijzen voor woningbouw en bedrijventerreinen blijven stijgen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Stec Groep onder 140 gemeenten. De schaarste aan beschikbare grond, hogere vastgoedprijzen en veranderende wetgeving zorgen voor nieuwe verhogingen.