Kun je je tuin meefinancieren in een bouwdepot?

Door Van onze klanten
5 min
Ben je van plan om je tuin eens flink onder handen te nemen of zelfs helemaal opnieuw aan te leggen, maar heb je niet genoeg spaargeld om alles in één keer te betalen? Dan is een bouwdepot misschien wel de oplossing voor jou. Met een bouwdepot kun je namelijk de kosten van het aanleggen of renoveren van je tuin meefinancieren in je hypotheek. Dit heeft als voordeel dat je wel direct kunt genieten van je mooie nieuwe tuin, maar de kosten verspreid over een langere periode kunt betalen. Hoe fijn is dat? Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden en die willen we je daarom ook graag vertellen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een tuinset mee te financieren, maar kun je wel online grasmatten kopen om je tuin te voorzien van een prachtig groen gazon vanuit het bouwdepot. Reden genoeg om je hier eens wat verder in te verdiepen dus.

Hoe werkt een bouwdepot voor je tuin?

Een bouwdepot is een apart potje geld dat je afsluit bij je hypotheekverstrekker. Hierin stort je een bedrag dat gebruikt kan worden voor verbouwingen aan je woning, waaronder het aanleggen of renoveren van je tuin. Het bedrag dat je kunt lenen voor je tuin hangt af van verschillende factoren, zoals de waarde van je woning, je inkomen en de hoogte van je hypotheek. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar wat wel en juist niet kan worden bekostigd. Je dient namelijk een factuur in te leveren bij de bank en die bepaalt of het mogelijk is om deze vanuit je bouwdepot te betalen. Zo kun je bijvoorbeeld wel graszoden kopen, maar is een nieuwe lounge bijvoorbeeld niet mogelijk. Om te voorkomen dat je straks voor een verrassing komt te staan, kun je bij twijfel dus beter eerst even navraag doen bij de geldverstrekker.

Voordelen van tuin financiering via een bouwdepot

Financiering van je tuin via een bouwdepot heeft best veel voordelen. Ten eerste hoef je niet in één keer een groot bedrag uit te geven, maar kun je de kosten spreiden over de looptijd van je hypotheek. Daarnaast profiteer je vaak van een relatief lage rente, aangezien het geleende bedrag is gekoppeld aan je hypotheek. Bovendien zijn de rentekosten voor een bouwdepot onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Alles bij elkaar betaal je dan misschien wel een paar honderd euro aan rente, maar daarentegen hoef je niet aan je spaargeld te komen. Wel zo handig, vind je niet?

Voorwaarden en aandachtspunten

Natuurlijk zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij tuin financiering via een bouwdepot. Zo dien je de verbouwing te laten financieren binnen 3 jaar na het afsluiten van je hypotheek. Daarnaast dien je aan te tonen dat het geld daadwerkelijk besteed wordt aan de verbouwing van je tuin. Gelukkig zijn dit geen enorm lastige voorwaarden en kun je natuurlijk gewoon een factuur overhandigen op het moment dat je een aankoop doet of werkzaamheden laat uitvoeren.