Lokaal het grondwaterpeil verlagen voor de bouw
Altijd op zoek naar de juiste balans voor alle betrokken partijen
Nederland heeft een nogal ambivalente houding ten opzichte van water. Enerzijds wordt er voortdurend water weggepompt om droge voeten te houden. Vooral in de westelijke laaggelegen delen van ons land. Aan de andere kant zorgt het juist ook voor de kenmerkende vruchtbare grond. Diverse partijen hebben uiteenlopende meningen over het – voor hen – ideale grondwaterpeil. Boeren willen meestal graag een lager peil, om verrotting van gewassen te voorkomen en met tractoren het land op te kunnen. Natuurorganisaties zagen het hoge water van afgelopen winter juist als een zegen voor veel flora en fauna.
Bronbemaling nodig om effectief en veilig te kunnen bouwen
Niet iedereen is zich bewust van de invloed van de grondwaterstand op de bouw. Bij bouw- en infrastructurele projecten moet men immers effectief en veilig kunnen bouwen. Daarvoor is een droge bouwput nodig. Bronbemaling maakt het mogelijk om lokaal het grondwaterpeil te verlagen. Het water op een specifieke plaats wordt met behulp van drains opgepompt en afgevoerd naar nabijgelegen oppervlaktewater. Meer weten hierover? Kijk dan op het platform van waterexperts Bronbemaling.com.
Verschillende bronbemalingsmethodieken
De grondwaterstand verlagen om bijvoorbeeld te kunnen werken aan kelders, funderingen,
tunnels, leidingen of rioleringsbuizen? Dat kan op diverse manieren. De populairste en gemakkelijkste methode is verticale bemaling. Verticale filters worden in de grond rond de bouwput gestoken, en onttrekken zo plaatselijk water aan de bodem. Is deze methode niet mogelijk of minder geschikt? Bijvoorbeeld bij grotere bouwoppervlakten of slecht doorlaatbare bodem? Dan kan horizontale bemaling uitkomst bieden. Hierbij graaft men drains horizontaal in, via welke een pompinstallatie het water naar de oppervlakte brengt en afvoert.
Ook lokaal op zoek naar de beste techniek
Binnen deze methodieken bestaan ook nog eens diverse aanpakken. Bij spanningsbemaling bijvoorbeeld verlaagt men de waterdruk onder een ondoordringbare laag klei of veen. Bij retourbemaling wordt het opgepompte water gezuiverd en later teruggebracht naar het wingebied. Professionele bronbemalers onderzoeken altijd goed welke methode het eenvoudigst en kosteneffectief is, met zo klein mogelijke gevolgen voor natuur en milieu.