De risico’s voor de omgeving bij sloop

Door Van onze klanten
8 min
Sloopwerkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd zonder dat er rekening moet worden gehouden met de risico’s op schade en hinder. Tijdens het slopen van gebouwen of het bouwklaar maken van gebieden is er een verhoogd risico op obstructies en gevaar. In dit blog ontdekt u de grootste risico’s rondom sloopwerk en leest u hoe u de kans op hinder kunt verkleinen.

De gevolgen van sloopwerk

Het doel van slopen is dat er met grof geweld zo snel mogelijk een gebouw of obstakel moet worden afgebroken. Het is daarbij belangrijk dat dit op een veilige wijze wordt gedaan, maar er kan nooit gegarandeerd worden dat dit ten koste gaat van hinder of andere beschadigingen.

De grootste risico’s tijdens sloopwerkzaamheden zijn de beschadigingen van aangrenzende gebieden of gebouwen door omvallende delen of door de sloop van ondergrondse bouwdelen. Dit kan in de vorm van scheuren, scheefstand of het instorten van naastgelegen gebouwen. Ook geluids- en trillingshinder door het sloopwerk kunnen een last zijn voor omwonenden.

Kies voor een sloopbedrijf 

Bij sloopwerkzaamheden is het ontzettend belangrijk om maatregelen te nemen zodat de veiligheid kan worden gewaarborgd. Het is verstandig om een ervaren sloopbedrijf in te schakelen, zodat u ervan verzekerd bent dat de werkzaamheden op een veilige manier worden uitgevoerd en het geen risico’s meebrengt voor de omgeving.

Een sloopbedrijf kan de verantwoordelijkheid nemen om te voorkomen dat er geen schade optreedt bij omwonenden of in aangrenzende gebieden. Van tevoren moet er een projectplan worden opgesteld, zodat de werkzaamheden beheerst kunnen worden uitgevoerd. In dit sloopveiligheidsplan staan de maatregelen voor het waarborgen van de veiligheid en het beschermen van de gezondheid in de directe omgeving van het sloopgebied.

De omgevingsrisico’s beheersen

Een sloopbedrijf begint met het uitvoeren van bouwkundige inspecties en opnames. Op deze manier kan de omgeving waarin de werkzaamheden plaatsvinden in beeld worden gebracht. Tijdens deze inspectie wordt er vooral gekeken naar zwakke plekken, de potentiële schade die kan optreden, monumenten die behouden moeten blijven en of er eventuele belemmeringen voor omwonenden zijn.

Soms moeten aangrenzende gebouwen of objecten worden verstevigd. Daarnaast moeten er soms afspraken worden gemaakt met andere partijen over de sloop. Ook wordt er altijd gekeken naar de geluids- en trillingsmonitoring, om te voorkomen dat omwonenden belemmerd worden in hun dagelijks leven. In enkele gevallen is het nodig om wegen, fietspaden en voetpaden tijdelijk af te sluiten om de veiligheid in bedwang te houden.

De veiligheid van omwonenden staat voorop

De veiligheid bij de omwonenden staat voorop als het gaat om sloopwerkzaamheden. Mensen in de omgeving kunnen last krijgen van geluidsoverlast, trillingen, stof en verkeershinder en dit moet zo veel mogelijk worden voorkomen.

Wanneer de kans op overlast en hinder aanwezig is, is het belangrijk om goed te communiceren met de omwonenden. Hierdoor is het mogelijk om begrip te creëren over de situatie. Door de bewoners tijdig op de hoogte te brengen van wanneer de sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd, zal de weerstand beperkt blijven. Ook door de bewoners in een voorlichting informatie te geven over de werkzaamheden en de stappen die ondernomen moeten worden, kan het verzet betrekkelijk klein blijven.

De kans op hinder verkleinen

Voor de start van een sloopproject is het voor een sloopbedrijf noodzakelijk om bouwkundige inspecties te doen, zodat er goede inschattingen kunnen worden gedaan. Op deze manier kunnen er maatregelen worden getroffen om de veiligheid in bedwang te houden. Ook het inlichten van de omgeving is een belangrijke stap voordat de werkzaamheden van start kunnen gaan. Met deze punten kunt u de kans op hinder verkleinen.