Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De risico’s voor de omgeving bij sloop

Door Van onze klanten
schedule 8 min
location_on [xx]km
de risico's voor de omgeving bij sloop
Sloopwerkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd zonder dat er rekening moet worden gehouden met de risico’s op schade en hinder. Tijdens het slopen van gebouwen of het bouwklaar maken van gebieden is er een verhoogd risico op obstructies en gevaar. In dit blog ontdekt u de grootste risico’s rondom sloopwerk en leest u hoe u de kans op hinder kunt verkleinen.

De gevolgen van sloopwerk

Het doel van slopen is dat er met grof geweld zo snel mogelijk een gebouw of obstakel moet worden afgebroken. Het is daarbij belangrijk dat dit op een veilige wijze wordt gedaan, maar er kan nooit gegarandeerd worden dat dit ten koste gaat van hinder of andere beschadigingen.

De grootste risico’s tijdens sloopwerkzaamheden zijn de beschadigingen van aangrenzende gebieden of gebouwen door omvallende delen of door de sloop van ondergrondse bouwdelen. Dit kan in de vorm van scheuren, scheefstand of het instorten van naastgelegen gebouwen. Ook geluids- en trillingshinder door het sloopwerk kunnen een last zijn voor omwonenden.

Kies voor een sloopbedrijf 

Bij sloopwerkzaamheden is het ontzettend belangrijk om maatregelen te nemen zodat de veiligheid kan worden gewaarborgd. Het is verstandig om een ervaren sloopbedrijf in te schakelen, zodat u ervan verzekerd bent dat de werkzaamheden op een veilige manier worden uitgevoerd en het geen risico’s meebrengt voor de omgeving.

Een sloopbedrijf kan de verantwoordelijkheid nemen om te voorkomen dat er geen schade optreedt bij omwonenden of in aangrenzende gebieden. Van tevoren moet er een projectplan worden opgesteld, zodat de werkzaamheden beheerst kunnen worden uitgevoerd. In dit sloopveiligheidsplan staan de maatregelen voor het waarborgen van de veiligheid en het beschermen van de gezondheid in de directe omgeving van het sloopgebied.

De omgevingsrisico’s beheersen

Een sloopbedrijf begint met het uitvoeren van bouwkundige inspecties en opnames. Op deze manier kan de omgeving waarin de werkzaamheden plaatsvinden in beeld worden gebracht. Tijdens deze inspectie wordt er vooral gekeken naar zwakke plekken, de potentiële schade die kan optreden, monumenten die behouden moeten blijven en of er eventuele belemmeringen voor omwonenden zijn.

Soms moeten aangrenzende gebouwen of objecten worden verstevigd. Daarnaast moeten er soms afspraken worden gemaakt met andere partijen over de sloop. Ook wordt er altijd gekeken naar de geluids- en trillingsmonitoring, om te voorkomen dat omwonenden belemmerd worden in hun dagelijks leven. In enkele gevallen is het nodig om wegen, fietspaden en voetpaden tijdelijk af te sluiten om de veiligheid in bedwang te houden.

De veiligheid van omwonenden staat voorop

De veiligheid bij de omwonenden staat voorop als het gaat om sloopwerkzaamheden. Mensen in de omgeving kunnen last krijgen van geluidsoverlast, trillingen, stof en verkeershinder en dit moet zo veel mogelijk worden voorkomen.

Wanneer de kans op overlast en hinder aanwezig is, is het belangrijk om goed te communiceren met de omwonenden. Hierdoor is het mogelijk om begrip te creëren over de situatie. Door de bewoners tijdig op de hoogte te brengen van wanneer de sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd, zal de weerstand beperkt blijven. Ook door de bewoners in een voorlichting informatie te geven over de werkzaamheden en de stappen die ondernomen moeten worden, kan het verzet betrekkelijk klein blijven.

De kans op hinder verkleinen

Voor de start van een sloopproject is het voor een sloopbedrijf noodzakelijk om bouwkundige inspecties te doen, zodat er goede inschattingen kunnen worden gedaan. Op deze manier kunnen er maatregelen worden getroffen om de veiligheid in bedwang te houden. Ook het inlichten van de omgeving is een belangrijke stap voordat de werkzaamheden van start kunnen gaan. Met deze punten kunt u de kans op hinder verkleinen.

24 december '24 (17:11)

Wat zijn de beste manieren om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren?

Binnenluchtkwaliteit is een cruciaal aspect van gezond wonen dat vaak over het hoofd wordt gezien. Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma en andere ademhalingsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele effectieve methoden om ervoor te zorgen dat de lucht die je inademt schoon en gezond is.

24 december '24 (17:09)

Rookglas: stijl en functionaliteit in huis en op kantoor

Rookglas is tegenwoordig helemaal in als het gaat om interieurdesign. Het heeft een luxe uitstraling, maar is tegelijkertijd verrassend veelzijdig. Van moderne woonkamers tot stijlvolle kantoorruimtes, rookglas biedt een unieke mix van esthetiek en functionaliteit. Maar wat maakt dit materiaal nu precies zo bijzonder? En hoe kun je het inzetten in je interieur?

24 december '24 ( 8:29)

Stroomgeleiding verbeteren? Verzilveren is de oplossing!

Onze gebouwen zitten vol met technologie en elektronica, die steeds geavanceerder worden. Optimale stroomgeleiding is daarvoor onmisbaar. Of het nu gaat om industriële toepassingen of consumentenelektronica, een goede geleiding kan het verschil maken tussen een betrouwbaar systeem en storingen. Hier komt verzilveren in beeld, een oppervlaktebehandeling die niet alleen de stroomgeleiding verbetert, maar ook andere voordelen biedt.

17 december '24 (15:43)

Zo maak jij jouw interieur Pinterest-waardig!

Wil je dat jouw interieur eruitziet alsof het zo van Pinterest komt? Dan is een stijlvolle en doordachte basis het geheim. Een goed startpunt? Je vloer! Ja, echt. De vloer legt letterlijk de basis voor jouw inrichting en helpt je om een samenhangende en inspirerende sfeer te creëren. De juiste vloer zorgt ervoor dat je interieur eenheid en stijl uitstraalt, zonder dat je het gevoel hebt dat het te veel gedoe is. Met deze tips geef je je huis die gewilde Pinterest-look, zonder stress!

17 december '24 (15:41)

Tips en voordelen van duurzaam afvalbeheer bij verbouwingen

Verbouwen is een spannend proces. Of het nu gaat om het renoveren van een oude woning, het uitbreiden van een bestaande ruimte of het opknappen van de tuin. Maar naast de vreugde van het creëren van iets nieuws, komt er vaak ook een minder leuke kant kijken: afval. Bouw- en sloopafval kan zich snel opstapelen en het is belangrijk om dit op een verantwoorde manier te beheren. In dit artikel bespreken we hoe je duurzaam afvalbeheer kunt toepassen tijdens verbouwingen en hoe het huren van een container daarbij kan helpen.

27 september '24 ( 9:41)

Duurzame kantoorinrichting

Duurzaamheid is een steeds belangrijker aspect geworden in de wereld van kantoorinrichten. Bedrijven hechten steeds meer waarde aan milieuvriendelijke keuzes en energie-efficiëntie, zowel om hun ecologische voetafdruk te verkleinen als om kosten te besparen. Duurzame kantoorinrichting gaat verder dan alleen het kiezen van groene materialen; het omvat een holistische benadering van energiegebruik, materialen en algehele ruimteplanning. In dit artikel bespreken we hoe je jouw kantoor duurzaam kunt inrichten met een focus op milieuvriendelijke materialen en energie-efficiëntie.

27 september '24 ( 9:34)

Ontdek de veelzijdigheid van maatwerk containers bij PW Container: Uw specialist in containerbouw

Bij PW Container begrijpen we dat geen enkel project hetzelfde is en dat elke klant unieke behoeften heeft als het gaat om opslag, transport en afvalbeheer. Daarom bieden wij containers op maat aan die volledig zijn afgestemd op uw specifieke eisen. Of u nu op zoek bent naar een kleine container, een afzetcontainer of speciale schroot bakjes, wij leveren hoogwaardige container oplossingen die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Onze expertise in containerbouw, gecombineerd met een klantgerichte aanpak, maakt ons de ideale partner voor al uw container behoeften.

20 september '24 (14:24)

Kun je je tuin meefinancieren in een bouwdepot?

Ben je van plan om je tuin eens flink onder handen te nemen of zelfs helemaal opnieuw aan te leggen, maar heb je niet genoeg spaargeld om alles in één keer te betalen? Dan is een bouwdepot misschien wel de oplossing voor jou. Met een bouwdepot kun je namelijk de kosten van het aanleggen of renoveren van je tuin meefinancieren in je hypotheek. Dit heeft als voordeel dat je wel direct kunt genieten van je mooie nieuwe tuin, maar de kosten verspreid over een langere periode kunt betalen. Hoe fijn is dat? Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden en die willen we je daarom ook graag vertellen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een tuinset mee te financieren, maar kun je wel online grasmatten kopen om je tuin te voorzien van een prachtig groen gazon vanuit het bouwdepot. Reden genoeg om je hier eens wat verder in te verdiepen dus.

29 augustus '24 (16:32)

Multiplex 18 mm: De sterke basis voor elk project

Multiplex 18 mm is een veelzijdig en robuust materiaal dat in tal van bouw- en doe-het-zelfprojecten wordt gebruikt. Het biedt een uitstekende combinatie van sterkte, duurzaamheid en bewerkbaarheid. In deze blog beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over multiplex 18 mm om je te helpen de beste keuze te maken.

29 augustus '24 (16:29)

Een diepere blik op koeltechniek in de bouwsector

Koeltechniek is een essentieel onderdeel van de moderne bouwsector. Het zorgt voor comfort in gebouwen, bewaart voedsel en medicijnen en is cruciaal in industriële processen. Maar wat houdt koeltechniek precies in en hoe heeft het zich ontwikkeld binnen de bouw? Laten we een diepere blik werpen op de wereld van koeltechniek en de impact ervan op de bouwsector.