Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een kijkje achter de schermen bij het installeren van zonnepanelen

Door Van onze klanten
schedule 8 min
location_on [xx]km
zonnepanelen plaatsen op dak
Het installeren van zonnepanelen is een nauwkeurig proces dat bestaat uit meerdere stappen, van de voorbereiding tot de daadwerkelijke plaatsing en aansluiting van de panelen op het elektriciteitsnetwerk van je woning.

Gecertificeerde installateurs

Door de complexiteit en de technische precisie die vereist is bij het installeren van zonnepanelen, wordt aangeraden dit over te laten aan professionele installateurs. Zij beschikken over de nodige kennis en ervaring om te zorgen voor een veilige en efficiënte installatie, wat de prestatie en levensduur van je zonnepanelensysteem ten goede komt. Het gebruik van gecertificeerde installateurs garandeert ook dat alle werkzaamheden voldoen aan de lokale regelgeving en veiligheidsstandaarden, waardoor risico's tijdens en na de installatie geminimaliseerd worden. Soms krijg je zelfs langere garanties als je kiest voor een gecertificeerde installateur.

Voorbereiding

Voordat de panelen daadwerkelijk geïnstalleerd kunnen worden, vindt er een technische schouw plaats. Tijdens deze schouw beoordeelt een monteur de conditie van het dak en andere technische aspecten zoals de locatie van de omvormer en de schaduw die objecten rondom het huis op de zonnepanelen kunnen werpen. Dit helpt om de ideale positie en oriëntatie van de zonnepanelen te bepalen voor maximale opbrengsten.

Montage

Op de dag van installatie beginnen de installateurs met het opzetten van het montagesysteem. Bij hellende daken worden meestal dakhaken op de dakspanten geklemd waarop vervolgens de rails worden bevestigd. Op platte daken wordt vaak gebruik gemaakt van hellende montagesystemen om de optimale hoek te creëren. Afhankelijk van de dakconstructie kan de montage variëren, waarbij soms gebruik wordt gemaakt van een kliksysteem dat sneller en minder invasief is dan schroefsystemen.

Plaatsing van zonnepanelen

Nadat het montagesysteem staat, worden de zonnepanelen geplaatst. De panelen worden op de rails geklikt en met elkaar verbonden. Vervolgens wordt de hoofdstroomkabel naar het huis geleid, waarbij rekening wordt gehouden met de locatie van de omvormer.

Omvormer en bekabeling

De omvormer, die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom, wordt meestal geïnstalleerd in een goed geventileerde ruimte zoals een zolder of een garage. De kabels worden van de zonnepanelen naar de omvormer geleid, en van daaruit naar de meterkast om verbonden te worden met het netwerk.

Afwerking en testen

Na de installatie worden alle verbindingen gecontroleerd en worden er tests uitgevoerd om te verzekeren dat het systeem correct functioneert. Dit omvat het controleren van de elektrische installaties en het verifiëren van de prestaties. Na deze tests wordt het gebied opgeruimd en is het systeem klaar voor gebruik. De monteur legt vaak ook nog even uit hoe het monitoringssysteem werkt, zodat je zelf kan zien wat de opbrengsten zijn en er geen afwijkingen zijn.

Installatie op jouw dak

Wil je jouw energiekosten verlagen en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld? Overweeg dan zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen zijn een efficiënte manier om zonne-energie om te zetten in elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Met de juiste configuratie en installatie kunnen zonnepanelen een significant deel van je energiebehoefte dekken. Neem vandaag nog de stap naar groene energie en start met het besparen op je energierekening. Informeer jezelf over de mogelijkheden voor jouw dak en vraag een vrijblijvende offerte aan bij BINK.

24 maart '25 (11:02)

Waarom een goed dak essentieel is in Haarlem

Een goed dak boven je hoofd hebben is voor veel mensen vanzelfsprekend, maar in een stad als Haarlem, waar het weer nogal eens kan omslaan, is het extra belangrijk. Een stevig dak beschermt niet alleen tegen regen en wind, maar ook tegen kou en warmte. Denk aan die gure herfststormen of die onverwachte zomerse hittegolven – je wilt gewoon dat je dak alles aankan, toch?

04 maart '25 (14:08)

Beveilig uw leegstaande pand of bouwplaats met cameramasten

Leegstaande panden, bouwlocaties en sloopterreinen zijn vaak een doelwit voor vandalisme, diefstal en illegale betreding. Het beveiligen van deze locaties is essentieel om schade, verlies en ongewenste situaties te voorkomen. Een effectieve oplossing die steeds vaker wordt ingezet, is de cameramast. In deze blog leest u waarom cameramasten de ideale oplossing zijn voor tijdelijke beveiliging en hoe u eenvoudig een cameramast kunt huren.

26 februari '25 ( 9:07)

Voorkom daklekkage met periodiek dakonderhoud van jouw dak

Een dak krijgt dagelijks veel te verduren. Regen, wind, uv-straling en temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat dakbedekking na verloop van tijd kan slijten. Dit kan leiden tot scheurtjes, loslatende dakdelen en uiteindelijk zelfs tot lekkages. Gelukkig kun je dakproblemen voorkomen door periodiek dakonderhoud te laten uitvoeren. Dit is niet alleen een slimme manier om de levensduur van je dak te verlengen, maar ook om onverwachte kosten te vermijden.

20 februari '25 (10:09)

Zo maximaliseer je jouw bouwervaring: veiligheid en innovatie op de bouwplaats

De bouwsector is een dynamische en complexe wereld waarin veiligheid en innovatie hand in hand gaan. Of je nu een doorgewinterde professional bent of een enthousiaste doe-het-zelver, het begrijpen van de rol van bouwhekken en andere veiligheidsmaatregelen kan je helpen om je bouwervaring te optimaliseren.

03 februari '25 (12:01)

Verhuur je huis aan studenten: tips voor een soepele ervaring

Het verhuren van je huis aan studenten kan slim zijn, vooral in een bruisende studentenstad als Delft. . Voor specifieke tips over woning verhuren Delft, is het belangrijk om regionale markten goed te kennen. Hoe springt jouw woning eruit? Zorg voor een balans tussen comfort en functionaliteit. Gemeubileerde kamers zijn een groot pluspunt, vooral voor internationale studenten.

27 januari '25 ( 8:32)

Duurzaam Verwarmen en Koelen: Alles over Warmtepompen

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker, en warmtepompen spelen hierin een grote rol. Maar wat is een warmtepomp, hoe werkt het, en welke soorten zijn er? We leggen het uit en helpen je op weg naar een toekomstbestendig huis. Als je echt alles wil weten over warmtepompen kan je het beste een opleiding volgen.

24 december '24 (17:11)

Wat zijn de beste manieren om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren?

Binnenluchtkwaliteit is een cruciaal aspect van gezond wonen dat vaak over het hoofd wordt gezien. Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma en andere ademhalingsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele effectieve methoden om ervoor te zorgen dat de lucht die je inademt schoon en gezond is.

24 december '24 (17:09)

Rookglas: stijl en functionaliteit in huis en op kantoor

Rookglas is tegenwoordig helemaal in als het gaat om interieurdesign. Het heeft een luxe uitstraling, maar is tegelijkertijd verrassend veelzijdig. Van moderne woonkamers tot stijlvolle kantoorruimtes, rookglas biedt een unieke mix van esthetiek en functionaliteit. Maar wat maakt dit materiaal nu precies zo bijzonder? En hoe kun je het inzetten in je interieur?

24 december '24 ( 8:29)

Stroomgeleiding verbeteren? Verzilveren is de oplossing!

Onze gebouwen zitten vol met technologie en elektronica, die steeds geavanceerder worden. Optimale stroomgeleiding is daarvoor onmisbaar. Of het nu gaat om industriële toepassingen of consumentenelektronica, een goede geleiding kan het verschil maken tussen een betrouwbaar systeem en storingen. Hier komt verzilveren in beeld, een oppervlaktebehandeling die niet alleen de stroomgeleiding verbetert, maar ook andere voordelen biedt.

17 december '24 (15:43)

Zo maak jij jouw interieur Pinterest-waardig!

Wil je dat jouw interieur eruitziet alsof het zo van Pinterest komt? Dan is een stijlvolle en doordachte basis het geheim. Een goed startpunt? Je vloer! Ja, echt. De vloer legt letterlijk de basis voor jouw inrichting en helpt je om een samenhangende en inspirerende sfeer te creëren. De juiste vloer zorgt ervoor dat je interieur eenheid en stijl uitstraalt, zonder dat je het gevoel hebt dat het te veel gedoe is. Met deze tips geef je je huis die gewilde Pinterest-look, zonder stress!