Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rotterdam is nieuw theater rijker

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Het nieuwe Theater Zuidplein is opgeleverd. Het pand kent onder meer twee theaterzalen, een café-restaurant en een nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam: Zuidplein. Het is de tweede grote mijlpaal in gebiedsontwikkeling Hart van Zuid.
De komende maanden maken Theater Zuidplein en Bibliotheek Rotterdam zich het pand eigen. In september moet het gebouw opengaan. 'In ons nieuwe theater waar we bijzonder trots op zijn, hopen we snel weer voorstellingen te kunnen presenteren waar echt iedereen welkom is', legt Emmelien Matthijsse, algemeen directeur Theater Zuidplein uit. 'Een bruisend huis op Zuid hebben we voor ogen. Ons publiek en de bewoners van Zuid verdienen dit prachtige theater.'
 

Huiskamer

 
De hoge ontvangsthal is het hart van het nieuwe theater. Iedereen kan deze huiskamer straks binnenwandelen om te proeven van het theater, de bibliotheek en verschillende activiteiten. Er is een podium voor bijvoorbeeld kindervoorstellingen en optredens van bands en dj’s. De entree van het theater heeft een semi-transparante voile-gevel. Door het open karakter kunnen mensen goed zien wat er binnen gebeurt en is het voor passanten aantrekkelijk om naar binnen te gaan.
 

Grote zaal

 
Het nieuwe theater ligt pal naast het bus- en metrostation Zuidplein, aan het Annie M.G. Schmidtplein en tegenover Zwemcentrum Rotterdam. Vanwege de geluidseisen liggen de theaterzalen aan de kant van de metrolijn, het verst weg van de woningen. Waardoor het gebouw hier een gesloten, robuust karakter heeft.
 
De grote zaal met 600 stoelen heeft twee bijzondere kenmerken. De akoestische wanden zijn bekleed met 6.000 unieke, driehoekige panelen van aluminium composiet. Met algoritmes zijn de driehoeken zo gepositioneerd dat de optimale akoestiek is ontstaan. Daarnaast is de grote zaal geschikt voor sta-concerten. Niet de stoelen worden verplaatst, maar het podium wordt omgebouwd tot een zaal voor maximaal 1000 staande of dansende bezoekers.
 

Hart van Zuid

 
De oplevering van Theater Zuidplein is, naast de komst van Zwemcentrum Rotterdam, de tweede grote mijlpaal van Hart van Zuid. Dit is het gebiedsontwikkelingsproject dat werkt aan een bruisend stadscentrum voor Rotterdam Zuid. De derde mijlpaal zal eind dit jaar het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) zijn. Naast deze gebouwen werkt Hart van Zuid ook aan een uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een hotel en bioscoop, woningen en horecavoorzieningen. Ook de buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht.
 

Uitnodigende plek

 
Theater Zuidplein is gebouwd door het Hart van Zuid-consortium bestaande uit Heijmans en Ballast Nedam, in opdracht van de gemeente Rotterdam. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en wonen) zegt uit te kijken naar de impuls die het nieuwe theater het gebied geeft. 'Het hart van Hart van Zuid staat, en nu kunnen de ondernemers en gebruikers van het theater en het plein het hart laten kloppen', aldus Kurvers. 'Het gebied heeft alles in zich om een uitnodigende plek te worden om te wonen, te winkelen, te recreëren én nu ook om van cultuur te genieten.'
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.

05 december '24 ( 8:32)

Nederlandse productie van groene waterstof loopt gevaar, waarschuwt branche

De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.

02 december '24 ( 8:38)

Activiteiten in de Nederlandse industrie nemen sterker af in november

De bedrijvigheid in de Nederlandse economie is in november sterker gekrompen, vooral door een zwakkere vraag vanuit het buitenland en dan met name Duitsland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Die krimp van de industriële activiteit was zelfs de sterkste die dit jaar is gemeten.

21 november '24 (14:48)

Industrie ziet omzet stijgen, maar ook meer faillissementen

De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de eerste stijging na vijf kwartalen op rij waarin de omzet daalde ten opzichte van een jaar eerder. Wel gingen er meer bedrijven failliet in de industrie en verslechterde de winstgevendheid opnieuw.

12 november '24 (11:18)

Zoeterwoude krijgt een onderzoekscentrum van Heineken

Heineken gaat een nieuw centrum voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend. In het centrum zullen bestaande producten en processen worden verbeterd en ook nieuwe producten worden ontwikkeld.