1 december Bijeenkomst Hoe bereiken we 80% minder CO2 uitstoot in Zuid-Holland in 2050?

Door Redactie Nationale Bouwgids
6 min
CO2 neutraal in 2050. De urgentie en mogelijkheden van deze gigantische opgave werd ook nog een keer onderstreept op de recente klimaattop in Rotterdam. Nu is de vraag hoe we met alle partijen, groot en klein, deze transitie gaan maken. Dat kan niet anders dan door grootschalig te vernieuwen en om te bouwen vanuit een duidelijke stip op de horizon: zo goed als fossielvrij in 2050. Tijdens het debat gaan we samen met u in discussie over de kansen, bedreigingen maar vooral ook de gevoeligheden in deze transitie.

De energietransitie komt nu in een versnelling en zal alles in ons leven veranderen. Onze steden en huizen, de auto’s waarin we rijden, onze industrie, ons landschap en de zee. Juist voor Zuid-Holland, met haar grote haven en het grootste petrochemische complex van Europa, ligt er een enorme opgave. Zuid-Holland kan daarmee een internationale voorbeeldfunctie innemen. Het havengebied verbindt de onvermijdelijke import, conversie en opslag van de duurzame brandstoffen voor Noord-West Europa halverwege deze eeuw met de andere provinciale functies – de vraag naar energie van de bebouwde omgeving, transport en de grote glastuinbouwsector. Hoe gaat die interactie zich ontwikkelen? Welke “no-regret” infrastructurele investeringen en andere maatregelen zijn het meest effectief zijn om tijdig de grote stappen te kunnen maken, voorbij de waan van de dag? De belangrijke vragen van de transitie komen in Zuid-Holland bij elkaar. En dan gaat het niet alleen om de reductie van CO2 emissies, maar ook om de effecten op de economie en de werkgelegenheid.

De provincie Zuid-Holland en het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland hebben het adviesbureau Kamangir, de TU Delft en een aantal experts gevraagd om zoek te gaan naar nieuwe handelingsperspectieven op basis van eindbeelden voor de lange termijn waarin de uitstoot van CO2 veel lager ligt dan nu.

De in kaart gebrachte eindbeelden richten zich op het hele energiesysteem, van huishoudens tot raffinaderij en inclusief technische, economische en sociaal-politieke facetten. Deze eindbeelden geven inzicht in de mogelijke omslag naar andere energiesystemen in de toekomst, mogelijke besparingen, potentiele restwarmtebronnen en benodigd duurzaam productievermogen. Arash Aazami van Kamangir zal inzicht geven in de uitkomsten van deze eindbeelden en de mogelijke routes naar 2050.

Chris Hellinga van de TU Delft zal ingaan op de vraag wat CO2 neutraal halverwege deze eeuw voor consequenties geeft voor de productie en omzetting van nieuwe energievormen in een kwantitatieve schets – en welke dominante vragen dat geeft voor provinciale ontwikkelingen. 

Voorlopige sprekers:
- Arash Aazami (Kamangir)
- Han Weber (provincie Zuid Holland, Gedeputeerde)
- Chris Hellinga (TU Delft, de oprichting van het Delft Energie initiative, auteur van “De energievoorziening van Nederland – vandaag (en morgen?)”)
- Talitha Muuze (Raad van Toezicht MVO Nederland, oprichter Energieboot)
- Derk Loorbach (Drift)