Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Door Fleur Zomer
schedule 5 min
location_on [xx]km
Minister Suriname voor de vlag van Suriname
Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

Het nieuwe pand tast het historische stadsbeeld aan en daarom dreigt UNESCO de oude binnenstad van Paramaribo na 21 jaar te schrappen van de werelderfgoedlijst. De VN-organisatie keurde het eerste ontwerp van het nieuwe complex niet goed. Na correspondentie vroeg een hoge UNESCO-functionaris de Surinaamse ambassade in Parijs begin oktober om een inhoudelijke reactie op de technische bezwaren van experts. Er kwam geen antwoord en de bouw ging van start.

Ook vanuit andere hoek klinkt kritiek. De gezaghebbende Algemene Aannemers Vereniging schrijft de minister van Openbare Werken dat de aanbestedingsregels zonder enige communicatie overboord zijn gegooid. Het project was gegund aan een consortium dat had ingeschreven voor 5 miljoen dollar. Op het laatste moment veranderde de minister van gedachten: de opdracht ging naar de hoogste bieder, die bijna 600.000 dollar meer in rekening brengt.

Geen uitleg

De benadeelde aannemer, Patrick Dundas, stapt naar de rechter. Hij maakt zich geen illusies. "Men gaat gewoon door en dat kan niet in een rechtsstaat waar je transparantie en good governance propageert." Dundas maakte in zijn lange carrière wel eerder mee dat een regeringsopdracht - tegen de regels in - niet naar de laagste bieder ging. "Maar dit keer is het echt heel erg omdat ik een contract in handen had en al was uitgenodigd voor een ceremoniële start. Dat is superarrogant en onbeleefd."

De parlementaire oppositie liet donderdag verstek gaan bij de officiële start van de bouw. Het is erg dat de regering geen tekst en uitleg geeft in het parlement, schrijft Rabin Parmessar van de Nationale Democratische Partij aan voorzitter Marinus Bee. "Maar het is ronduit onacceptabel wanneer De Nationale Assemblée op dezelfde non-transparante en dictatoriale manier te werk gaat met haar leden, en zeker bij deze grootschalige aanbesteding."

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken belooft de komende week informatie over procedures en regels. President Chan Santokhi benadrukte donderdag nog maar eens hoe belangrijk transparantie en communicatie zijn. "Communiceer met eenieder", zei hij tegen de minister. "Dat is die kracht van democratie: overleggen, uitleggen, luisteren naar de anderen, en als er inderdaad zaken zijn die anderen beter hebben ingezien dan wij, bijstellen!"

Door: ANP

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.

05 december '24 ( 8:32)

Nederlandse productie van groene waterstof loopt gevaar, waarschuwt branche

De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.

02 december '24 ( 8:38)

Activiteiten in de Nederlandse industrie nemen sterker af in november

De bedrijvigheid in de Nederlandse economie is in november sterker gekrompen, vooral door een zwakkere vraag vanuit het buitenland en dan met name Duitsland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Die krimp van de industriële activiteit was zelfs de sterkste die dit jaar is gemeten.

21 november '24 (14:48)

Industrie ziet omzet stijgen, maar ook meer faillissementen

De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de eerste stijging na vijf kwartalen op rij waarin de omzet daalde ten opzichte van een jaar eerder. Wel gingen er meer bedrijven failliet in de industrie en verslechterde de winstgevendheid opnieuw.

12 november '24 (11:18)

Zoeterwoude krijgt een onderzoekscentrum van Heineken

Heineken gaat een nieuw centrum voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend. In het centrum zullen bestaande producten en processen worden verbeterd en ook nieuwe producten worden ontwikkeld.

02 september '24 (11:03)

Windmolens en zonnepanelen producenten zetten ze steeds vaker uit

DEN HAAG (ANP) - Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is in eigen land en dan wat ze kunnen exporteren naar het buitenland. Op zulke momenten valt er namelijk niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was, meldt het platform Energieopwek.nl. Over heel 2023 was dat 445 uur.

23 juli '24 ( 8:18)

Nieuwe huurders gevonden voor leegstaande Big Bazar-winkels

Het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave, bekend van winkelcentra als Eggert in Purmerend en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, ziet zijn huuropbrengsten aantrekken. Vorig jaar ontstonden er nog lege plekken in de winkelcentra van het beursgenoteerde bedrijf door het omvallen van winkelketen Big Bazar, maar inmiddels hebben al die winkels weer een nieuwe huurder gekregen.