Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bedrijven: onzekere periode door brexit

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse bedrijfsleven maakt zich op voor een onzekere periode nu de Britten hebben gestemd voor een brexit. Dat valt op te maken uit de reacties van verschillende bedrijven en koepelorganisaties.

De Rabobank stelt de uitkomst enorm te betreuren. ,,EU-integratie is een belangrijke motor geweest voor groei en Nederland heeft daar heel sterk van geprofiteerd. Wij hopen dat dit geen voorbode is van verdere desintegratie van de EU. We hopen dat de uittreding geordend en harmonieus verloopt en dat ook daarna een hoge mate van vrijhandel met de EU mogelijk blijft. Of we onze activiteiten terugtrekken uit Groot-Brittannië staat nog niet vast. Dat hangt af van de beslissingen die onze klanten nemen. Nu breekt een grote periode van onzekerheid aan. Dat is met name het probleem."

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en LTO Nederland roepen op het hoofd koel te houden. ,,Door de Britse keuze gaat Europa, en Nederland daarbinnen, een periode van onzekerheid tegemoet. Er moeten nu antwoorden worden gevonden om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ordelijk te laten verlopen. De ondernemers van Nederland respecteren de keuze van het Britse volk om uit de EU te stappen, maar geloven zelf sterk in de Europese Unie.''

Contact opnemen

Exportvereniging Fenedex en ondernemersvereniging EVO gaan Nederlandse ondernemers assisteren bij de onzekere periode die is ontstaan nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten om uit de Europese Unie te treden, geven zij aan. ,,Bedrijven doen er goed aan om zo snel mogelijk contact met hun Britse klanten en leveranciers op te nemen om zich ervan te verzekeren dat zij hun werkrelatie ook in de toekomst kunnen voorzetten. EVO en Fenedex denken bedrijven in de toekomst vooral te kunnen assisteren bij vragen over extra transactiekosten, extra papierwerk en ingewikkeldere exportprocedures. Ondertussen gaan de organisaties zich inzetten voor de snelle invoering van een nieuw, verdergaand handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk.''

Het Havenbedrijf Rotterdam stelt dat het altijd lastig is te voorspellen wat de toekomst brengt. ,,Ook in dit geval. Een meerderheid heeft voor een brexit gestemd, maar wat dat betekent is ongewis. Je kunt verwachten dat de Europese Unie en de Britten nu in gesprek gaan over hun toekomstige samenwerking. Wat daar uitkomt is niet helder, met bijvoorbeeld de Zwitsers en de Noren zijn ook goede economische relaties. Maar de onzekerheid die nu ontstaat is niet goed voor de Britse economie en je kunt verwachten dat dat negatief uitwerkt op de handelsstromen tussen Groot-Brittannië en het continent. Maar laten we niet te somber zijn: ook als de Britten uit de EU stappen verandert de geografische ligging van Groot-Brittannië niet. Het blijft een dichtbij gelegen markt met ruim 60 miljoen inwoners.''

Afspraken

Voorzitter Arthur van Dijk van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) roept Groot-Brittannië op om zo spoedig mogelijk afspraken te maken met de Europese Unie, om de onzekerheid bij bedrijven en consumenten zoveel en zo snel mogelijk weg te nemen. ,,Dagelijks rijden er ruim 500 Nederlandse vrachtauto’s naar Groot-Brittannië. Bijna de helft van de producten voor dit land bestaat uit landbouwproducten en levensmiddelen, zoals groente, fruit, vlees en eierproducten. Ruim een derde bestaat uit handelsgoederen en containers. Naast wegtransportbedrijven zullen logistiek dienstverleners, zoals expediteurs en op- en overslagbedrijven, de nadelige gevolgen ondervinden van dalende vervoersstromen tussen de EU en Groot-Brittannië.''

Verfconcern AkzoNobel respecteert de uitslag van het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. ,, Groot-Brittannië blijft een belangrijke markt voor AkzoNobel en we blijven doorgaan met investeren in het land. De topprioriteit ligt nu op het behoud van economische stabiliteit met een duidelijk tijdspad voor het bepalen van de toekomstige handelsrelaties tussen Groot-Brittannië en Europa.''

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.

05 december '24 ( 8:32)

Nederlandse productie van groene waterstof loopt gevaar, waarschuwt branche

De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.

02 december '24 ( 8:38)

Activiteiten in de Nederlandse industrie nemen sterker af in november

De bedrijvigheid in de Nederlandse economie is in november sterker gekrompen, vooral door een zwakkere vraag vanuit het buitenland en dan met name Duitsland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Die krimp van de industriële activiteit was zelfs de sterkste die dit jaar is gemeten.