Schultz: niet bedoeling om kust vol te bouwen

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
DEN HAAG (ANP) - Het is niet de bedoeling om de hele kust vol te bouwen met vakantiehuizen. Dat zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur) in reactie op verzet tegen haar plan om de regels voor kustbebouwing aan te passen. Coalitiepartner PvdA heeft al laten weten niets te zien in het voorstel.

,,Ik zie heel veel onrust en mensen die denken dat er eindeloos flats langs de kust zullen verschijnen. Dat is absoluut niet de bedoeling'', aldus Schultz vrijdag. Ze gaat met belangenorganisaties en partijen praten over haar voorstel. ,,Het is de bedoeling om slim om te gaan met bebouwing die er is of de wensen die er zijn.''

Alle ruimtelijke ordening wordt al overgelaten aan gemeenten en provincies en dat gebeurt met dit voorstel volgens haar nu ook voor de kust. ,,Het is heel beperkt wat er wordt voorgesteld.'' Het moet gemeenten bijvoorbeeld de mogelijkheid geven om strandtenten onder strikte voorwaarden het hele jaar open te houden. ,,Ik hou van de kust zoals die is: mooi en leeg", zei Schultz.

Afgeschaft

Natuurmonumenten laat weten verbaasd te zijn over de reactie van de minister. ,,Die zegt dat het heel beperkt is wat nu besloten is. Maar het besluit komt erop neer dat alle landelijke regels voor kustbebouwing zijn afgeschaft'', aldus een woordvoerster.

,,Ons wensbeeld is een open, ongerepte kust van en voor alle Nederlanders. Wij willen dat er wordt nagedacht over hoe we de kust voor ons zien. We hopen dat de minister het besluit intrekt en anders hopen we dat Tweede Kamer ingrijpt omdat onze kust op het spel staat.''