Propertize maakt vaart met afbouw vastgoed

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
UTRECHT (ANP) - Propertize maakt vaart met de afbouw van zijn vastgoedportefeuille van SNS Reaal. De afbouw bedroeg in het eerste halfjaar 635 miljoen euro vergeleken met 266 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De netto omvang van de portefeuille komt daarmee uit op 4,3 miljard euro. Dat blijkt uit de publicatie van het halfjaarverslag van Propertize.

Propertize is de 'bad bank' waarin de vastgoedleningen van de genationaliseerde bank en verzekeraar zijn ondergebracht. Propertize heeft 10 jaar gekregen om de door slechte leningen geplaagde vastgoedportefeuille die SNS Reaal bijna fataal werd, af te wikkelen. Dat kan door aflossen of herfinancieren van leningen en het verkopen van het vastgoed.

Propertize schreef over het eerste halfjaar een nettowinst van 15 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een verlies van 47 miljoen in de boeken stond. Het operationeel resultaat verbeterde van 11 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2014 naar 21 miljoen euro in 2015.

Tevreden
De financiƫle instelling kon optimaal gebruik maken van de aanhoudende dynamiek in de vastgoedmarkt. ,,Daarnaast was sprake van gunstige ontwikkelingen op rentegebied. De raad van bestuur kijkt dan ook tevreden terug op het eerste halfjaar van 2015'', aldus voorzitter van de raad van bestuur Hans Copier.

Propertize verwacht aan het einde van de afbouwperiode de 500 miljoen euro, die de Nederlandse Staat beschikbaar heeft gesteld als eigen vermogen terug te kunnen betalen.