Vluchtelingen Syrië krijgen opvang in IJsselhallen

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
(Novum) - De IJsselhallen in Zwolle worden een opvanglocatie voor maximaal vierhonderd vluchtelingen uit Syrië. Naar omwonenden is woensdag een brief met informatie hierover verstuurd, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente geeft woensdagavond een persconferentie waar verder op de plannen wordt ingegaan. Het is nog niet duidelijk of de hallen zelf als opvangplek dienen of dat noodunits op het terrein worden geplaatst. In de IJsselhallen werd vroeger een veemarkt gehouden, maar sinds 2001 vinden er alleen grootschalige evenementen plaats.

Of er daadwerkelijk vierhonderd vluchtelingen worden gehuisvest, moet nog blijken. De woordvoerder wijst erop dat er plaats is voor vierhonderd, maar dat het er ook minder kunnen worden.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), pleitte eerder deze maand nog voor 'onconventionele maatregelen' om de stroom van asielzoekers op te vangen. Deze zomer kwamen per maand zo'n 2400 asielzoekers naar Nederland, terwijl het systeem is ingericht op een instroom van ongeveer 1400 asielzoekers. Ook stokt de doorstroom.

De inzet van de IJsselhallen is niet de eerste maatregel die op de oproep van Teeven volgt. Vorige week meldde de stichting Vacantievreugd dat in recreatiepark Besthmenerberg in het Overijsselse Ommen tot 1 april 370 asielzoekers worden opgevangen. Ook worden voormalige gevangenissen en kazernes in gereedheid gebracht.