Google gaat datacenter bouwen in Eemshaven

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Google bouwt een groot datacenter in de Eemshaven. Het Amerikaanse techbedrijf investeert zeshonderd miljoen euro in het project, dat in de provincie Groningen tot 150 permanente extra banen moet leiden, meldt het Amerikaanse bedrijf dinsdag.

Het datacenter wordt gebouwd op een terrein van ruim veertig voetbalvelden groot. De bouw levert in de regio meer dan duizend mensen werk op. Tienduizenden servers voor bijvoorbeeld Gmail en de zoekmachine moeten in het centrum komen te staan. Begin 2016 moeten die in bedrijf zijn.

De komst van de techreus naar Nederland werd dinsdagochtend officieel bekendgemaakt in aanwezigheid van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). "Deze investering van Google laat zien dat het noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren", laat hij weten.

"Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar", gaat de bewindsman verder. "Er ligt een betrouwbare energie- en ict-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen. De komst van dit centrum is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie."

Google heeft al een kleiner datacenter in de Eemshaven, met een capaciteit van twintig megawatt. Het nieuwe project is goed voor 120 megawatt.