'Amsterdam dringt aannemers eigen tegels op'

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Aannemers die pleinen en straten aanleggen in opdracht van de gemeente Amsterdam worden in veel gevallen gedwongen om hun materialen in te kopen bij de gemeentelijke Materiaaldienst. De ondernemers worden zo op kosten gejaagd, omdat de tegels bij de gemeente meer kosten dan elders. Dat stellen enkele bouwbedrijven dinsdag in Het Financieele Dagblad.

De prijzen van de 'gemeentelijke stoeptegels' zouden acht tot dertig procent hoger liggen dan die bij andere marktpartijen. De gemeente stelt echter dat voor de werkwijze is gekozen om te kunnen garanderen dat de kwaliteit van de bestrating overal hetzelfde is. Bovendien is de prijs juist lager omdat op grote schaal kan worden ingekocht, aldus de gemeente.

De aannemers beschouwen de verplichte tegelinkoop als 'gedwongen winkelnering'. Door zelf stevig te onderhandelen kunnen ze bij andere marktpartijen een flink inkoopvoordeel behalen, stellen ze. "Daar zit voor ons de jus in", aldus Kees Strijbis, calculator bij Van Gelder, een middelgrote aannemer.

Experts noemen de methode van de gemeente Amsterdam in strijd met de aanbestedingsregels, zo stellen zij in de zakenkrant. Elke aannemer moet volgens hen de kans krijgen om alternatieve materialen te gebruiken, zolang die aan dezelfde eisen voldoen.