Dijsselbloem: pensioenakkoord 'heel dichtbij'

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
(Novum) - Het kabinet en de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn 'heel dicht bij' een akkoord over de pensioenopbouw. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd voor aanvang van nieuw overleg tussen de partijen.

 

Dijsselbloem toonde zich optimistisch over het verloop van het debat dinsdag in de Eerste Kamer over het woonakkoord. Dijsselbloem gaat er niet van uit dat PvdA-senator Adri Duivesteijn tegen stemt, zei hij. "Er zijn zorgen en wensen, maar het komt goed."

Ook vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat ervan uit dat de Eerste Kamer zal instemmen met het woonakkoord, inclusief PvdA-senator Adri Duivesteijn. "Ik ben altijd heel optimistisch."

Asscher voerde dinsdagochtend overleg met onder anderen Duivesteijn en minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD). Over de uitkomst wilde hij niets zeggen. Ook de overige betrokkenen hielden zich op de vlakte.

Het pensioenakkoord wordt dinsdag naar verwachting niet definitief beklonken. De partijen willen afwachten hoe het debat in de Eerste Kamer over het woonakkoord afloopt. Bij het woonakkoord waren ook D66, ChristenUnie en SGP betrokken.

Het akkoord houdt volgens ingewijden in dat de belastingvrije pensioenopbouw wordt beperkt tot 1,875 procent. Het kabinet wilde de opbouw eigenlijk verlagen tot 1,75 procent, maar dat vond de Eerste Kamer te ver gaan.

De hogere opbouw kost de schatkist zo'n zeshonderd miljoen euro. Dat gat wordt naar verwachting gedicht door pensioenfondsen btw te laten betalen en een subsidie te schrappen die bedoeld is om 50-plussers aan het werk te houden.