Europese Verordening bouwproducten 1 juli 2013 van kracht

Door Redactie Nationale Bouwgids
7 min

Bakstenen, isolatiemateriaal, leidingen, deuren en andere bouwproducten moeten bijdragen aan de realisatie van een veilig en gezond gebouw of huis. De Europese Verordening bouwproducten biedt daarvoor uniforme regels, ook als het gaat om de handel van bouwproducten binnen Europa. De verordening treedt per 1 juli 2013 volledig in werking.

Met de al bestaande CE-markering én de - vanaf 1 juli 2013 – verplichte prestatieverklaring moeten fabrikanten, importeurs en distributeurs aangeven wat de prestaties van de eigenschappen zijn van het product. Deze prestatieverklaring maakt de producentaansprakelijkheid transparant voor alle marktpartijen. Het geeft de noodzakelijke informatie om aan te tonen dat je aan de eisen voor bouwwerken voldoet. Deze eisen gaan onder meer over de sterkte bij constructieve veiligheid, brandveiligheid, gezondheid, hygiëne of energiezuinigheid. Zonder de prestatieverklaring mag het product geen CE-markering hebben.
De Europese Verordening bouwproducten is in 2008 in gang gezet en in maart 2011 in Brussel vastgesteld. De markt heeft daarmee voldoende tijd gehad om de nieuwe regels eigen te maken.

Handhaving
In Nederland controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op de naleving van de verordening. Het gaat daarbij onder meer om de volledigheid en juistheid van de  informatie en de werkelijke prestaties van het product. De ILT voert aangekondigd maar ook onaangekondigd inspecties uit. Overtredingen van de regels voor CE-markering zijn een economisch delict. ILT kan daartegen zowel bestuursrechtelijk (bestuursdwang, dwangsom) als strafrechtelijk (vervolging) optreden. Overtredingen zijn bijvoorbeeld het ontbreken van een verplichte CE-markering en/of prestatieverklaring, vervalste testrapporten en prestaties van het product die niet overeenkomen met de prestatieverklaring.
De verordening verplicht fabrikanten, importeurs en distributeurs te controleren of  de prestaties van bouwproducten overeenstemmen met de CE-markering en prestatieverklaring. Bij afwijkingen horen zij maatregelen te nemen om deze op te heffen of het bouwproduct uit de handel te nemen. Bij ernstige risico’s moeten ze de ILT in kennis stellen. Op zijn beurt doet de ILT dan een RAPEX(veiligheids)-melding uit naar de sector. Distributeurs die afwijkingen vaststellen, maar geen gehoor krijgen bij de betreffende fabrikant kunnen een handhavingverzoek indienen bij ILT. Alle marktpartijen kunnen misstanden melden of een handhavingverzoek doen bij de ILT via het Meld en -Informatiecentrum. Dat kan ook anoniem.
Over de nieuwe regels is een brochure beschikbaar met toelichting en uitleg over de procedures.