Open Lab Ebbinge genomineerd voor Europese prijs

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

GRONINGEN - Het Open Lab Ebbinge in Groningen is genomineerd voor de Europese Regio Star Award 2012. De ontwikkeling van het braakliggende terrein van de voormalige gasfabriek naar een bruisende woon- en werkzone waar creativiteit, energie en duurzaamheid centraal staan, dingt mee in de categorie Citystars.

In deze categorie gaat het om projecten die, afwijkend van bestaande bebouwing, een nieuwe invulling geven aan een binnenstedelijk gebied.

Wethouder Frank de Vries gaf vorige week maandag voor de Europese jury in Brussel een presentatie van het Open Lab Ebbinge. Na een introductie over de historie van dit gebied en de verpaupering na de ontmanteling van de gasfabriek, liet hij zien hoe de nieuwe ontwikkelingen het gebied nieuw leven inblazen.

Vooral de bijzondere architectuur van gestapelde zeecontainers die onderdak bieden aan studenten, kunstenaars, kinderopvang, innovatieve bedrijfjes en winkels kreeg de aandacht.

Samenwerking
Kern van Open Lab Ebbinge is dat niet alles vantevoren ergens achter een tekentafel is bedacht, maar dat stap voor stap, meestal van onderaf, initiatieven worden gerealiseerd. Om dit te onderstrepen waren vertegenwoordigers van de stichting OLE met Frank de Vries mee naar Brussel gereisd.

Daar benadrukte de wethouder ook de nauwe samenwerking met de ondernemersvereniging Ebbingestraat en private partners als bouwbedrijf AM en woningcorporatie Nijestee.

Door die samenwerking is in slechts een paar jaar tijd een negatieve spiraal volledig omgebogen. Een ontwikkeling die er mede toe geleid heeft dat de naburige Ebbingestraat in 2011 werd uitgeroepen tot meest gastvrije winkelstraat van Groningen.

Het Open Lab Ebbinge neemt het op tegen projecten uit Portugal, Zweden en Slowakije. Op 14 juni zal bekend worden welke van deze vier projecten de City Star Award krijgt toebedeeld.

© Nationale Bouwgids