FNV Bouw: grote zorgen voor 2012

Door Redactie Nationale Bouwgids
7 min

WOERDEN - Ook FNV Bouw, de grootste vakbond binnen de bouwsector, maakt zich grote zorgen over het komend jaar. De nieuwbouwmarkt staat nagenoeg stil en het economisch bureau van ING voorspelde eerder deze maand een krimp van twee procent voor de bouwsector.

Uit onderzoek van FNV Bouw bleek al dat zes op de tien werknemers vrezen dat hun baan op de tocht staat. Ook denkt slechts tien procent van de werknemers dat de crisis voorbij is na 2012.

De Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) becijferde dat er in 2012 hooguit 12.000 nieuwbouwwoningen verkocht zullen worden, tegen 43.000 vòòr de crisis.

John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw: "Wij pleiten al tijden voor een breed pakket aan maatregelen voor de bouwsector. Met het aflopen van de crisismaatregelen die in 2009 en 2010 genomen zijn, staat de bouw er weer alleen voor. Dat leidt tot veel faillissementen en een flinke toename van het aantal mensen dat op straat komt te staan."

Crisispakket
FNV Bouw wil een veelomvattend crisispakket, waarin het BTW-tarief naar zes procent verlaagd moet worden, en er geïnvestereerd wordt in publieke voorzieningen, zoals scholen en ziekenhuizen. Voor particulieren moet het groot onderhoud aan eigen woningen (deels) aftrekbaar gemaakt worden. Door deze investeringen wordt de werkgelegenheid in de bouw gestimuleerd.

Reserveringen op nationaal, provinciaal en lokaal niveau voor onderhoud en renovatie moeten zo snel mogelijk worden ingezet. Verder wil FNV Bouw woningen versneld energiezuinig maken. Ook moet meer geld naar het omzetten van overbodige kantoren in woningen voor doelgroepen als studenten en zorgbehoevenden. Tenslotte moet het voor kopers mogelijk zijn hun nieuwe huis te financieren.

Brandbrief FNV Bouw aan de Tweede Kamer
"Het economisch belang van de sector is erg groot, en nu ontstaat een situatie waarin veel kennis en ervaring weglekt, omdat werknemers hun baan verliezen. De sector is ernstig vergrijsd en nu al stromen er te weinig jongeren in. En geen vakmensen betekent geen mogelijkheid om de crisis de baas te worden", aldus Kerstens.

Van het slot
De huizenmarkt moet dringend van het slot, en op dit moment kan alleen de overheid daar een doorslaggevende rol in spelen. Zo kunnen huiseigenaren die hun oude huis niet kunnen verkopen, en door de aankoop van een ander huis met dubbele lasten zitten, hun eerste huis in de toekomst gemakkelijker verhuren. Minister Spies van Binnenlandse Zaken liet eerder al doorschemeren dat de verlaging van de overdrachtsbelasting misschien verlengd wordt.

In Den Haag werd woensdagochtend de Haagse Verhuisdoos gepresenteerd, die scheefhuurders tienduizend euro in het vooruitzicht stelt, als zij een nieuwbouwhuis kopen. Met deze en andere maatregelen hoopt de gemeente Den Haag de Haagse woningmarkt vlot te trekken.

© Nationale Bouwgids

Via Nieuwsbank