Klushuizen Rotterdam in artikel New York Times

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

ROTTERDAM - In de New York Times een artikel over klushuis  De Zwarte Parel in Rotterdam is verschenen. Dit is niet de eerste keer dat het klushuis De Zwarte Parel de publiciteit haalt. Zo heeft het in oktober 2011 de Public Award van de Dutch Design Awards gewonnen.

Van slooplijst naar prijswinnend pand
Het pand aan de Pompstraat 44 stond tien jaar leeg. Er was geen vloer en de trap was er uit omdat de fundering hersteld was. Het dak was al jaren stuk en de gevel werd  met balken vastgehouden. Dit pand was 'rijp voor de sloop'. Maar de huidige eigenaar zag er iets in, en kocht dit pand.

Hij heeft het pand zowel binnen als buiten volledig opgeknapt met als resultaat dit prijswinnend pand. De Zwarte Parel is een goed voorbeeld hoe kopers een kluspand kunnen omtoveren tot hun droompaleis.

Eurocities Award
Niet alleen het klushuis De Zwarte Parel is vorig jaar in de prijzen gevallen. Het project Klushuizen zelf heeft in 2011 de EUROCITIES Innovation Award gewonnen. De Rotterdamse Klushuizen waren genomineerd omdat het project een inspirerend voorbeeld is voor andere Europese steden.

Goed verkocht
De Rotterdamse Klushuizen zijn een initiatief van de gemeente Rotterdam. Kopers kunnen hun huis zelf ontwerpen en zelf (laten) verbouwen en gaan er voor minstens drie jaar zelf wonen.

De afgelopen jaren zijn zo’n tweehonderd ondernemende Rotterdammers de uitdaging aangegaan om een oud pand van de gemeente te kopen. Ook het gehele aanbod van klushuizen in 2011 is grotendeels verkocht.

"Een klushuis levert de kopers niet alleen een mooie en grote woning op. De grootste winst is dat er enthousiaste bewoners komen die bij willen dragen aan hun wijk", zegt wethouder Karakus.

© Nationale Bouwgids