Uden sloopt historisch pand

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

UDEN (ANP) - De gemeente Uden gaat nog deze maand een oud pand slopen dat tijdens Market Garden in september 1944 kort dienst heeft gedaan als commandopost en slaapplaats voor de Easy Company. Die werd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog beroemd als de Band of Brothers.

De gemeente kende de historische achtergrond van het pand niet en spoedige sloop is nodig voor de komst van een V&D en een H&M die donderdag werd aangekondigd, antwoordt het college op vragen uit de gemeenteraad.

In Uden hebben geen gevechten plaatsgevonden zoals op andere plekken in de regio, benadrukt VVD-wethouder René Peerenboom. Volgens amateurhistoricus Antoon Verbakel uit Uden hebben de beroemde, vorig jaar overleden officier Dick Winters en zijn Easy Company het pand een paar dagen gebruikt.

Hij relativeerde eerder de historische waarde omdat hij en zijn mannen ook op veel andere plekken in Uden zijn geweest, zoals een café en een herenhuis in de buurt. Het is volgens hem onmogelijk om al die panden te blijven bewaren.

De heldendaden van de Easy Company staan beschreven in het boek Band of Brothers dat later door Steven Spielberg werd verfilmd als de gelijknamige televisieserie.