Uitbreiding Schiphol levert 10.000 banen op

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

NEW YORK (ANP) - Schiphol gaat fors uitbreiden en als het even kan, wordt daar dit jaar nog een begin mee gemaakt.

Dat zei president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol vandaag. "Het gaat om een investering die het miljard ruimschoots overschrijdt en minimaal 10.000 extra banen genereert", aldus Nijhuis.

Schiphol wil en moet als luchtvaartbedrijf anticyclisch investeren. Wanneer er precies met de bouw kan worden begonnen, hangt onder meer af van het vergunningenproces.

En de laatste puntjes worden nog op de i gezet met betrekking tot de wensen van de klanten, de luchtvaartmaatschappijen. "In het voorjaar worden de knopen doorgehakt", stelt Nijhuis.

Schiphol groeide het afgelopen jaar met ruim 10 procent tot bijna 50 miljoen passagiers. "Dat knelde af en toe." Voor wat betreft het aantal vliegbewegingen, kan de luchthaven nog groeien.

"Als we nu beginnen, hebben we over 4 tot 5 jaar extra capaciteit. Nijhuis denkt niet dat de crisis roet in het eten gooit. We zien de groei nog niet afnemen, maar het kan. Maar we komen ook weer uit de crisis en we winnen marktaandeel." Waarmee Nijhuis doelt op het terugwinnen van passagiers van de luchthavens in België en vooral Duitsland.

Het geld dat nodig is voor de uitbreiding wordt via een obligatielening uit de markt gehaald, een beursgang is nog steeds geen wens van Nijhuis. Binnen het Masterplan Schiphol 2025 wordt de B-pier op de schop genomen en wil Nijhuis de terminal met pieren, waar de vliegtuigen aan parkeren, in zuidoostelijke richting uitbreiden.

Nijhuis was in New York om de samenwerking met de eigenaar van luchthaven New York JFK te intensiveren. Schiphol is de exploitant van Terminal 4 op JFK, die wordt al helemaal op de schop genomen. Dat project levert aan de andere kant van de oceaan ook meer dan 10.000 banen op.