start bouw ondergrondse fietsenstalling

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

ROTTERDAM - Rotterdam Centraal start deze week met de bouw van een ruime en kleurrijke fietsenstalling onder het stationsplein. Wethouder Baljeu geeft op donderdag 12 januari het officiële startsein.

De ondergrondse fietsenstalling is een ontwerp van architect Maarten Struijs. Eind 2013 is de stalling gereed voor reizigers. In totaal kunnen er bijna 5200 fietsen geplaatst worden. Er is plek voor ruim 3750 onbetaalde en 1430 betaalde/bewaakte plaatsen.

De stalling wordt verbonden aan het ondergrondse aangrenzende metrostation zodat je direct gebruik kunt maken van de metro of doorlopen naar bus, tram of trein. Net als in het ontwerp van het metrostation zorgen licht en kleurgebruik voor een aangename sfeer.

Je kunt je fiets gemakkelijk terug vinden door de kleurmarkeringen en grote cijfers die worden aangebracht. Het voorbereidende werk voor de daadwerkelijke bouw van de fietsenstalling is al gestart.

Vanaf januari 2012 vinden de heiwerkzaamheden plaats. Als dit deel van het werk klaar is, dan is het mogelijk om, in fases, de dakplaten te maken. Onderdeel van het bouwproces is ook het verleggen van de diverse kabels en leidingen.

Hierna kan het laatste sluitstuk van het dak en de bouwputdamwand gerealiseerd worden waarna het graafwerk start. Vervolgens volgt het aanbrengen van vloeren, wanden en de definitieve kolommen. Tot slot wordt de stalling afgebouwd en de fietsrekken en installaties geplaatst. Eind 2013 gaat de deur open voor de reiziger.

© Nationale Bouwgids