Afgebrand theater waarschijnlijk niet te herbouwen

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min

AMSTERDAM (Novum/ANP) - Het door brand verwoeste theater 't Speelhuis in Helmond is waarschijnlijk niet te herbouwen. Dat zei burgemeester Fons Jacobs vrijdagavond op een persconferentie. De constructie is te erg aangetast.

Eerder zei Jacobs nog dat hij dacht dat de schade wel te herstellen was. "Maar ik ben te optimistisch geweest. Het constructieve deel is zodanig aangetast dat herbouw alleen nog tot de theoretische mogelijkheden behoort", aldus Jacobs, die zei te zijn geschrokken van het eerste rapport over de bouwkundige staat van het gebouw.

Jacobs wilde niet speculeren over de oorzaak van de brand, die donderdag rond 18.00 uur uitbrak. "Dat zal uit onderzoek moeten blijken." Volgens hem loopt de schade in de miljoenen euro's.

De brand verwoestte naast het theater een aantal kubuswoningen, die net als het theater van de hand van architect Piet Blom zijn. De bewoners van achttien kubuswoningen en van een naastgelegen appartementencomplex moesten uit voorzorg hun huis uit.

Naar huis
Enkelen van de geƫvacueerde bewoners kunnen pas na het weekeinde weer naar huis, omdat bij de brand asbest is vrijgekomen. "Het is niet ernstig, maar we moeten er zorgvuldig mee omgaan. We moeten eerst zeker weten dat er geen asbest meer is. Dan pas worden de woningen vrijgegeven."

Dertien van de vijftig omwonenden van het theater hebben volgens de burgemeester geen inboedelverzekering. De gemeente is niet van plan deze mensen financieel tegemoet te komen. "Zoiets is eigen verantwoordelijkheid. Daar is de gemeente niet voor. Maar we zullen ze wel begeleiden."

Opties
Het gemeentebestuur van Helmond beraadt zich de komende tijd over wat er op de plek van het donderdag afgebrande theater 't Speelhuis moet komen. Een van de mogelijkheden is een aanbod van de zoon van architect Piet Blom die het verwoeste theater destijds ontwierp.

Abel Blom heeft de gemeenteraad aangeboden het theater opnieuw op te bouwen. Hij is ook architect. In de gemeenteraad werd vrijdag door het college voorgesteld 'met open vizier' te onderzoeken wat er op de plek van het theater moet komen.