Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet past bestemming hotel aan via omgevingsvergunning, gemeente boos

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het kabinet is van plan voor het eerst een vergunning te geven voor de opvang van asielzoekers zonder akkoord met de gemeente. Het gaat om een hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen. Overleg met die gemeente leidde nog niet tot een akkoord, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan de Tweede Kamer. De gemeente Tubbergen is niet blij met de gang van zaken, aldus een woordvoerster dinsdagavond.

Door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming te geven om daar asielzoekers op te vangen, wordt de gemeente gepasseerd. In het hotel kunnen nu 80 gasten terecht. "In potentie" kunnen er driehonderd vluchtelingen worden opgevangen. Het COA heeft het hotel al gekocht.

Van der Burg maakte precies een week geleden bekend dat 'weigergemeenten' door het kabinet terzijde zullen worden geschoven als zij geen vergunning willen verlenen om een gebouw voor asielopvang te bestemmen. Dat doet hij nu. Tubbergen wil de bestemming van het hotel niet wijzigen. Via een zogeheten omgevingsvergunning gaat het kabinet dit toch doen.

Uitzonderlijke stap

"De noodzaak om aanvullende opvangplekken te realiseren is zo groot dat het kabinet heeft besloten om een uitzonderlijke stap te zetten", schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Het gaat volgens hem om "een eerste stap, waarna ook meerdere locaties in andere gemeenten zullen volgen". Vorige week zei Van der Burg al in gesprek te zijn met twee gemeenten. In totaal zou het gaan om zo'n duizend opvangplekken.

De gemeente Tubbergen is "onaangenaam verrast door dit besluit", zegt de woordvoerster. "Deze locatie past niet, is niet geschikt om een asielzoekerscentrum te plaatsen. Onze eerst prioriteit gaat uit naar het informeren van de omgeving. Verder willen we in overleg met het COA over hoe dit nu precies in elkaar steekt."

Vluchtelingenwerk noemt de route in een reactie "niet fraai". Maar de organisatie zegt "dat er geen andere optie is", en wijst erop dat de afgelopen dagen honderden asielzoekers op straat moesten slapen, "waaronder zwangere vrouwen en kinderen". Vluchtelingenwerk wil een "eerlijker alternatief" voor het instrument waar Van der Burg gebruik van heeft gemaakt.

Door: ANP

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.

05 december '24 ( 8:32)

Nederlandse productie van groene waterstof loopt gevaar, waarschuwt branche

De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.

02 december '24 ( 8:38)

Activiteiten in de Nederlandse industrie nemen sterker af in november

De bedrijvigheid in de Nederlandse economie is in november sterker gekrompen, vooral door een zwakkere vraag vanuit het buitenland en dan met name Duitsland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Die krimp van de industriële activiteit was zelfs de sterkste die dit jaar is gemeten.

21 november '24 (14:48)

Industrie ziet omzet stijgen, maar ook meer faillissementen

De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de eerste stijging na vijf kwartalen op rij waarin de omzet daalde ten opzichte van een jaar eerder. Wel gingen er meer bedrijven failliet in de industrie en verslechterde de winstgevendheid opnieuw.

12 november '24 (11:18)

Zoeterwoude krijgt een onderzoekscentrum van Heineken

Heineken gaat een nieuw centrum voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend. In het centrum zullen bestaande producten en processen worden verbeterd en ook nieuwe producten worden ontwikkeld.

02 september '24 (11:03)

Windmolens en zonnepanelen producenten zetten ze steeds vaker uit

DEN HAAG (ANP) - Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is in eigen land en dan wat ze kunnen exporteren naar het buitenland. Op zulke momenten valt er namelijk niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was, meldt het platform Energieopwek.nl. Over heel 2023 was dat 445 uur.

23 juli '24 ( 8:18)

Nieuwe huurders gevonden voor leegstaande Big Bazar-winkels

Het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave, bekend van winkelcentra als Eggert in Purmerend en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, ziet zijn huuropbrengsten aantrekken. Vorig jaar ontstonden er nog lege plekken in de winkelcentra van het beursgenoteerde bedrijf door het omvallen van winkelketen Big Bazar, maar inmiddels hebben al die winkels weer een nieuwe huurder gekregen.