Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bij Tata moet 'nog veel gebeuren', toezichthouder voorziet drukte

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Tata Steel heeft al veel maatregelen genomen om minder vervuilend te worden, maar "er moet ook nog veel gebeuren". Dat is de korte samenvatting van twee voortgangsrapportages die de provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) hebben gepubliceerd. De Omgevingsdienst constateert dat alle werkzaamheden rond het staalbedrijf "een onverminderd groot beslag leggen" op de capaciteit van de toezichthouder. Die heeft bovendien moeite met het vinden van genoeg geschikt personeel, zo wordt duidelijk uit de rapportage.

De komende jaren zullen de verduurzamingsplannen van het staalbedrijf alleen maar "meer capaciteit en extra inzet van gespecialiseerde kennis" vragen van de toezichthouder. Die is daarom bezig met het werven van nieuwe medewerkers. "Net als vele andere organisaties in ons land, heeft ook OD NZKG te maken met de zeer krappe arbeidsmarkt. Daardoor is het mogelijk dat niet alle ambities waargemaakt kunnen worden", tempert de dienst de verwachtingen.

Minder vervuilend

Tata Steel wil minder vervuilend worden door staal in de toekomst niet meer te produceren met behulp van steenkool, zoals nu, maar uiteindelijk met behulp van waterstof. Over die overstap naar 'groen staal' schreef de Omgevingsdienst eind mei een bezorgde brief naar de directie van het staalbedrijf in IJmuiden. De informatie die Tata tot dan toe had gegeven was "onvoldoende concreet" voor de dienst om "tijdig de juiste voorbereidingen te kunnen treffen" voor de vergunningsprocedures die zullen volgen. Afgelopen vrijdag liet Tata weten de vergroeningsplannen nog iets te willen versnellen. In 2030 hoopt het bedrijf een eerste installatie op waterstof in gebruik te hebben.

In de rapportage schrijft de toezichthouder verder "maximale inzet" van Tata Steel te verwachten in het terugdringen van de uitstoot van stoffen die het label 'zeer zorgwekkend' dragen, bijvoorbeeld omdat ze de gezondheid kunnen schaden. Ook dat is niet gemakkelijk, want in landelijke wet- en regelgeving loopt de dienst tegen "knelpunten" aan. "Die maken dat we de omgeving nu onvoldoende kunnen beschermen." De dienst heeft dit al eerder aangekaart bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Om de omgeving te beschermen, wil de Omgevingsdienst naar eigen zeggen "de grenzen opzoeken van wat de wet toelaat".

Door: ANP

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.

05 december '24 ( 8:32)

Nederlandse productie van groene waterstof loopt gevaar, waarschuwt branche

De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.

02 december '24 ( 8:38)

Activiteiten in de Nederlandse industrie nemen sterker af in november

De bedrijvigheid in de Nederlandse economie is in november sterker gekrompen, vooral door een zwakkere vraag vanuit het buitenland en dan met name Duitsland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Die krimp van de industriële activiteit was zelfs de sterkste die dit jaar is gemeten.