Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voor groene staalproductie heeft Tata Steel nieuwe installaties en ovens nodig

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Tata Steel wil in 2030 minstens 30 procent minder broeikasgassen uitstoten. In het klimaatplan dat de staalfabriek maandag overhandigt aan Milieudefensie staat dat het bedrijf in 2035 de uitstoot met 75 procent wil terugbrengen. In 2050 wil Tata het staal compleet CO2-neutraal produceren.

Het bedrijf is momenteel verantwoordelijk voor 8 procent van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Het staalbedrijf berekent dat Tata Steel met het klimaatplan bijdraagt aan meer dan 5 procent van de beoogde vermindering van de CO2-uitstoot in Nederland. In 2030 wil Nederland bijna de helft minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990.

Om de uitstoot te verminderen wil Tata bij de staalproductie overgaan van steenkool op waterstof. Daarvoor zijn bepaalde installaties en elektrische ovens nodig. Deze zomer werken technici deze ontwerpen uit. Ondertussen vraagt Tata de nodige vergunningen ervoor aan. Tussen 2026 en 2028 moeten de installaties worden gebouwd. In 2029 wil Tata Steel ze in gebruik nemen. Dan kunnen fabrieken die nog steenkool gebruiken langzaam worden uitgefaseerd, staat in het klimaatplan, waar Milieudefensie Tata Steel en 28 andere bedrijven om had gevraagd.

Strakke deadlines

Dat zijn strakke deadlines, beaamt een woordvoerster, waarvoor Tata Steel de hulp nodig heeft van de provinciale en landelijke overheid. "Denk bijvoorbeeld aan het verlenen van vergunningen voor nieuwe, duurzame fabrieken. Of aan de infrastructuur die ontworpen moet worden rondom de fabriek." Ook is de realisatie van het plan sterk afhankelijk van de prijs van waterstof en is het plan niet "economisch haalbaar zonder steun van de overheid".

Het bedrijf is inmiddels al wel aan de slag gegaan met het klimaatplan. "Op ons eigen terrein maken we bijvoorbeeld de fabrieken klaar. Ook hebben we een aansluiting geregeld met TenneT op het hoogspanningsnet, zegt de woordvoerster. Hierdoor krijgt Tata Steel windenergie, dicht bij waar deze wordt opgewekt.

Tata Steel benadrukt in een brief aan Milieudefensie dat het graag in contact blijft met de organisatie over de "reis naar een groene en schone staalproductie in Nederland".

Door: ANP

21 november '24 (14:48)

Industrie ziet omzet stijgen, maar ook meer faillissementen

De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de eerste stijging na vijf kwartalen op rij waarin de omzet daalde ten opzichte van een jaar eerder. Wel gingen er meer bedrijven failliet in de industrie en verslechterde de winstgevendheid opnieuw.

12 november '24 (11:18)

Zoeterwoude krijgt een onderzoekscentrum van Heineken

Heineken gaat een nieuw centrum voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend. In het centrum zullen bestaande producten en processen worden verbeterd en ook nieuwe producten worden ontwikkeld.

02 september '24 (11:03)

Windmolens en zonnepanelen producenten zetten ze steeds vaker uit

DEN HAAG (ANP) - Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is in eigen land en dan wat ze kunnen exporteren naar het buitenland. Op zulke momenten valt er namelijk niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was, meldt het platform Energieopwek.nl. Over heel 2023 was dat 445 uur.

23 juli '24 ( 8:18)

Nieuwe huurders gevonden voor leegstaande Big Bazar-winkels

Het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave, bekend van winkelcentra als Eggert in Purmerend en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, ziet zijn huuropbrengsten aantrekken. Vorig jaar ontstonden er nog lege plekken in de winkelcentra van het beursgenoteerde bedrijf door het omvallen van winkelketen Big Bazar, maar inmiddels hebben al die winkels weer een nieuwe huurder gekregen.

23 juli '24 ( 7:17)

Krimp in bedrijfsinvesteringen na flinke groei in 2023

Bedrijven hebben in mei 6,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's, machines (waaronder defensiematerieel) werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april namen de bedrijfsinvesteringen nog met 6,5 procent toe.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.