Bijna honderd miljoen infrastructuursubsidie van EU

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Achttien infrastructuurprojecten die in Nederland worden uitgevoerd of waarbij Nederland betrokken is, kunnen in totaal op 95 miljoen euro subsidie rekenen van de Europese Unie. Nederland doet daarmee een forse greep in de Europese subsidiepot. Die bedraagt in totaal 320 miljoen euro en wordt verdeeld over 106 projecten in de 28 EU-landen, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag.

Nederland ontvangt een miljoen euro om de opknapbeurt van de Twentekanalen voor te bereiden. Daarnaast komt er 5,5 miljoen euro beschikbaar voor een onderzoek naar het verhelpen van het knelpunt bij de Calandspoorbrug in de haven van Rotterdam.

Ook krijgt Nederland geld dat is bedoeld om samen met andere landen te investeren in efficiƫnter vervoer binnen Europa. "Hiermee kunnen bijvoorbeeld navigatiesystemen worden ontwikkeld zodat vrachtwagenchauffeurs sneller weten op welke routes vertraging op kan treden en waar de beveiligde parkeerplekken het makkelijkst te bereiken zijn", aldus het ministerie.

Verder komt er subsidie voor een netwerk van tankstations voor waterstof. Het is de bedoeling dat zowel Nederland als andere Europese landen die aanleggen langs belangrijke doorvoerwegen. Er gaat ook geld naar projecten met schonere schepen.

De miljoenen zijn afkomstig uit het subsidieprogramma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk TEN-T van de Europese Commissie. Daarmee moet binnen de Europese Unie een 'grensoverschrijdend netwerk' voor vervoer over land, water en door de lucht worden gerealiseerd.