BAM in het rood door verliesprojecten

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
(Novum) - BAM is in de eerste zes maanden van dit jaar uitgekomen op een verlies van 6,6 miljoen euro, mede door de eerder gemelde verliezen bij twee bouwprojecten. Met verdere verliezen op die projecten hoeft echter geen rekening gehouden te worden. De klussen zijn 'stabiel', zo meldt topman Nico de Vries donderdag.

Het bouwbedrijf uit Bunnik maakte begin juli bekend te rekenen op een afschrijving van 75 miljoen euro op twee infrastructuurprojecten in Duitsland en Groot-Brittanniƫ. Dat blijkt nu een min van 68 miljoen te zijn. BAM beloofde recentelijk al om in de toekomst nog beter te zullen kijken naar welke bouwklussen worden aangenomen.

"De resultaten voor de eerste helft van 2014 tonen een gemengd beeld", zo stelt De Vries, die op 1 oktober vertrekt als bestuursvoorzitter. "In onze twee operationele sectoren werken wij nog steeds aan projecten die zijn verworden onder zeer moeilijke marktomstandigheden." Het gaat daarbij vooral om klussen in Nederland, aldus De Vries.

Waar BAM op de twee bouwklussen in Duitsland en Groot-Brittanniƫ flinke verliezen moest incasseren, loopt de rest van de projecten wel goed. Volgens De Vries is bij de rest van de infratak sprake van 'sterke resultaten', die het totale resultaat van de bouwer nog enigszins op peil helpen houden. De omzet steeg vorig halfjaar met 4,6 procent naar 3,4 miljard euro.

De geruststellende woorden van De Vries komen een dag na een vernietigend rapport van zakenbank Kempen & Co. Analisten van de bank voorspelden dat na de recente afwaardering nog meer tegenslagen zullen volgen en adviseren daarom het aandeel van de bouwer te verkopen. BAM zou een 'tijdbom' zijn, aldus de marktvorsers.