Erasmus Universiteit adviseert Deltacommissaris over volgende fase Deltaprogramma

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min
De uitvoering van het Deltaprogramma moet een ondersteunende structuur krijgen waarbij ministeries, waterschappen, provincies en anderen enerzijds nauw samenwerken en anderzijds hun eigen rol slim en effectief kunnen spelen. Er is een goede afstemming nodig tussen ingrepen in waterveiligheid en ruimtelijke ontwikkeling. De Deltacommissaris speelt een belangrijke rol in het bewaken en bevorderen van voortgang en samenhang . Het helpt als er regionale stuurgroepen blijven bestaan. Dit stellen bestuurskundigen prof.dr.ing. Geert Teisman en dr. Arwin van Buuren van de Erasmus Universiteit Rotterdam in hun advies ‘Samen verder werken aan de Delta: de governance van het Nationaal Deltaprogramma na 2014’ dat aan de Deltacommissaris is opgeleverd.

Uitvoering van het Deltaprogramma, waarover het kabinet en Tweede Kamer in september beslissen, heeft een slimme en hoogwaardigere aanpak nodig. Volgens Teisman en Van Buuren heeft het Deltaprogramma de afgelopen jaren een nieuwe manier van werken ontwikkeld, die het kennisniveau op een hoger plan heeft gebracht en partijen enthousiast heeft gemaakt door het gezamenlijke, nationale karakter.  De samenhang tussen ingrepen in het watersysteem wordt beter begrepen en de ruimte om mee te bewegen met de eisen van de tijd is toegenomen.

Prof. Geert Teisman stelt dat de uitvoering nu  een programmatische hulpstructuur dient te krijgen, die ministeries, waterschappen, provincies en anderen in staat stelt hun eigen rol slim en effectief te spelen. ‘Slim is het dan om met elkaar in gesprek te blijven en agenda’s en acties af te stemmen en vooral ook slim te combineren. Zo besteden we belastinggeld daar waar het voor meerdere doelen iets oplevert”.
  
Advies
Urgente projecten zoals maatregelen voor dijkversterking laten geen vertraging toe. Echter rond andere thema’s zoals duurzame zoetwatervoorziening en meerlaagsveiligheid [link naar eerder persbericht] gaat de zoektocht naar hoe dat slimmer, goedkoper en in samenhang kan, gewoon door. Van Buuren vindt het van belang dat strategieontwikkeling en innovatie hand in hand gaan met implementatie. “Je voert maatregelen uit, maar doet ook nieuwe inzichten op en stelt doelen bij. Dat betekent dat je na moet denken over arrangementen om maatregelen om te wisselen. Als een regio een slimmer alternatief bedenkt voor een geplande dijkversterking, is het verstandig om een voorziening te treffen waardoor het mogelijk wordt dit alternatief alsnog op te pakken”. 

Deltagovernance
Het advies van de Rotterdamse bestuurskundigen speelt een belangrijke rol bij de komende besluitvorming bij de regering en in de regio’s over de vorm van het Deltaprogramma na 2014. Onder de noemer ‘Delta Governance’ worden bij Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit governance-vraagstukken rond water, ruimte, infrastructuur, klimaatadaptatie en regionale economie in deltagebieden in hun onderlinge samenhang bestudeerd. Op basis van deze studies volgen adviezen over het verbeteren van de bestuurskracht.