Wilde plannen voor luchthaven in de Theems realistischer

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

LONDEN - De plannen van de burgemeester van London, Boris Johnson (foto), en architect Norman Foster zijn een stuk realistischer geworden, nu de regering Cameron het licht op groen heeft gezet voor een consultatieronde voor een luchthaven in de Theems, zo meldt De Standaard.

Londen heeft weliswaar al vijf luchthavens, maar die zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Uitbreiding van luchthaven Heathrow is met succes aangevochten door omwonenden met steun van burgemeester Johnson.

Er moet dus wat gebeuren en daarom lanceerde Johnson een plan om een luchthaven in de Theems te bouwen. De luchthaven is zeer futuristisch en daarom dacht menigeen dat het plan nooit verder dan de tekentafel zou komen.

Boris-eiland, zoals het plan wordt genoemd, bestaat uit twee landingsbanen in de Theems en een terminal op het land langs de Theems. Ook de gerenommeerde architect Norman Foster had een plan voor een luchthaven in de Theems. Deze komt deels op het land en deels op het water. Het heeft een capaciteit van 150 miljoen passagiers, waarmee het de grootste luchthaven van Europa zou worden.

Nu de regering Cameron het licht op groen heeft gezet voor een consultatieronde lijkt een van deze plannen daadwerkelijk werkelijkheid te worden. Er zijn echter een paar problemen; de luchthaven komt in een beschermd natuurgebied en de machtige natuurorganisatie Royal Society for the Protection of Birds zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Ook het prijskaartje van 60 miljard euro zou een obstakel kunnen zijn.

© Nationale Bouwgids

Foto: John Hemming