Kleine verzakkingen na lek Noord-Zuidlijn

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Enkele panden rond de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zijn dinsdag na een lek één tot twee millimeter verzakt. Het gaat om drie panden bij het metrostation onder de Vijzelgracht.

Volgens het projectbureau van de nieuwe metrolijn is het lek snel gedicht en wordt woensdag bekeken of sprake is van schade aan de panden.

Tijdens werkzaamheden 26 meter onder straatniveau raakte een voeg beschadigd waardoor water en zand de bouwput instroomden.

De aannemer slaagde erin het lek binnen vijf minuten te dichten. Dinsdagavond en -nacht is de afdekconstructie van de voeg hersteld.

Uit metingen in de omgeving van het station blijkt dat de drie panden aan de Vijzelgracht licht gezakt zijn. Na het dichten van het lek zijn ze niet verder verzakt.

Als er schade is aan de woningen, dan wordt die volgens het projectbureau Noord-Zuidlijn direct hersteld. De door kosten- en tijdsoverschrijdingen geteisterde aanleg van de metrolijn zorgde al eerder voor verzakkingen.

Door problemen bij hetzelfde station onder de Vijzelgracht werden eerder al woningen ontruimd. Ook kwam de bouw toen enige tijd stil te liggen. De metrolijn moet medio 2017 klaar zijn.