Schepen over drie weken weer langs sluis Eefde

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

EEFDE (Novum) - Het herstel van de gestremde sluis in het Twentekanaal bij Eefde duurt naar verwachting nog acht weken. Binnenvaartschepen kunnen over drie weken weer voorbij de sluis komen door een tijdelijke hefconstructie.

Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag. De economische schade loopt inmiddels in de miljoenen. Begin januari viel bij sluis Eefde een van de sluisdeuren naar beneden. Hierdoor kunnen sindsdien schepen de sluis niet meer passeren.

TNO onderzoekt nog wat de oorzaak is geweest. Op basis van de schade heeft Rijkswaterstaat nu al wel kunnen bepalen hoelang de herstelwerkzaamheden duren. De vervanging van de kettingen die de sluisdeuren omhoog heffen, gaat de meeste tijd kosten.

De schade voor de binnenvaartschippers en de bedrijven aan het Twentekanaal loopt inmiddels op. Per week is de schade voor de schepen en verladers twee tot vijf miljoen euro. Een bedrijventerrein in Hengelo schatte zijn schade eerder ook op vijf miljoen per week.

Om de schippers tegemoet te komen legt Rijkswaterstaat een tijdelijke constructie aan waardoor dagelijks zestig tot tachtig procent van de schepen er weer langs kan. Normaal passeren per dag ongeveer veertig schepen de sluiskolk.

Ook wordt overwogen een tijdelijke laad- en losvoorziening te maken bij de sluis waardoor verder vervoer via het spoor en de weg mogelijk is.