Hovenring nog zeker tot en met 27 januari afgesloten

Door Redactie Nationale Bouwgids
6 min

EINDHOVEN - De Hovenring in Eindhoven is nog steeds afgesloten in verband met problemen met de tuidraden van de fietsrontonde.

Ondanks dat de tuien, dankzij de spanbanden, niet meer trillen is er geen duidelijkheid over de mogelijke beschadigingen van verankeringen. En daardoor kan de veiligheid nog steeds niet gegarandeerd worden.

Overleg en onderzoek
Deze week staat in het teken van overleg en probleemanalyse. Zoals al eerder gemeld, vindt op verzoek van de aannemer eind deze week overleg plaats met professor Alberto Zasso uit Italië.

De gemeente heeft daarnaast contact gezocht met deskundigen op het gebied van trillingen in constructies. Het gaat hier om hoogleraar Bert Snijder van de TU/e enprofessor Ton Vrouwenvelder van de TU Delft en TNO.

Aanstaande woensdag is er met deze deskundigen een bespreking gepland om het probleem nader te analyseren. Het onderzoek van de heer Zasso richt zich voornamelijk op de vraag op welke manier de schadelijke trillingen definitief uit de tuien gehaald kunnen worden.

Met de deskundigen van TU/e en TU Delft bekijken we ook hoe we de staat waarin de verankeringenvan de tuikabels verkeren kunnen vaststellen.

Meten en testen
Professor Zasso gaat volgende week zogenaamde accelerometers aanbrengen op de tuien, de pyloon en het brugdek. Deze accelerometers meten de versnellingen van de verschillende onderdelen van de constructie en dus de frequentie van de trillingen.

Hiervoor moeten een aantal tijdelijke spanbanden verwijderd worden zodat de trillingen weer optreden. De bedoeling hiervan is voornamelijk om inzicht te krijgen over de oorzaak van de trillingen.

Nadat de metingen zijn voltooid en de oorzaak is vastgesteld kan een oplossing op maat worden uitgewerkt zodat het probleem definitief wordt verholpen. Ook is er volgende week een verstelbare versie van een dempersysteem beschikbaar zodat het, naar aanleiding van de tests, theoretisch bepaalde dempersysteem meteen kan worden uitgeprobeerd op de Hovenring.

Afsluiting langer
Als gevolg hiervan is de Hovenring in ieder geval nog tot en met vrijdag27 januari afgesloten. Afhankelijk van de noodzakelijke aanpassingen ende beschikbaarheid daarvan wordt eind volgende week ook duidelijk of enhoe lang de Hovenring verder nog afgesloten blijft.

© Nationale Bouwgids