"Schadeclaim Hedwigepolder dreigt"

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min

AMSTERDAM (Novum) - Vlaanderen dreigt Nederland met een schadeclaim van 785 miljoen euro vanwege het besluit de Hedwigepolder toch niet te ontpolderen. 

Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond op basis van een vertrouwelijke nota van de Vlaamse overheid.

Nederland had met Vlaanderen afgesproken de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen onder water te zetten en er een natuurgebied van te maken, om het het uitdiepen van de Westerschelde te compenseren.

Door het uitbaggeren kunnen grotere zeeschepen Antwerpen bereiken. Medio vorig jaar besloot Nederland echter definitief de Hedwigepolder niet onder water te zetten. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil andere polders in Zeeland te ontpolderen, maar Vlaanderen is het daar niet mee eens.

Het schenden van de afspraken zou Vlaanderen volgens de notitie tussen de 250 tot 785 miljoen euro kosten. Die schade ontstaat onder meer doordat de Belgen voor miljoenen een dijk moeten aanpassen en doordat baggerwerkzaamheden vertraging oplopen.

Voelen
Bart Martens van de Vlaamse sociaaldemocratische partij sp.a stelt dat als er 'geen enkele redelijkheid blijkt bij het Nederlandse kabinet' om de oorspronkelijke afspraken na te komen er geen andere keuze rest dan de rekening naar Nederland te sturen.

Annick de Ridder van de Open Vlaamse Liberalen en Democraten zegt dat er maar één mogelijkheid overblijft als Nederland de hakken in het zand blijft zetten: wie niet horen wil, moet voelen.

Uitleg
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven meldt vrijdagavond uitleg te willen van staatssecretaris Bleker en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over de mogelijke claim.

Naast de claim kan het alternatieve plan van Bleker om de Hedwigepolder niet te ontpolderen Nederland volgens D66 ook nog eens 250 miljoen euro kosten. "Bij elkaar opgeteld minimaal een half miljard euro, zonder een eventuele boete uit Brussel mee te rekenen."

Van Veldhoven noemt de bedragen schokkend. "Deze cijfers tonen aan hoe duur prestigebeleid is. Dit jaar moeten we waarschijnlijk vijf miljard euro extra bezuinigen en dan spoelt Bleker een half miljard euro weg door de Westerschelde. Dat is toch niet serieus te nemen."