Eindpresentatie artist-in-residence in Architectuurcentrum

Door Redactie Nationale Bouwgids
6 min

NIJMEGEN - Op 19 januari presenteren de ontwerpers van Ney-Poulissen Architects & Engineers en de kunstenaars van Atelier Veldwerk hun publicatie ‘Naar een Integrale Ontwerppraktijk’ .

Een handleiding met de do’s en dont’s voor ‘integraal ontwerpen’ gebaseerd op de Nijmeegse praktijk. De bouwers van drie bruggen in Nijmegen waren twee maanden artist-in-residence in het Besiendershuis, op uitnodiging van het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN).

Ney-Poulissen bouwt in Nijmegen niet alleen ‘De Oversteek’, de nieuwe stadsbrug, maar ook de ‘Promenadebrug’, de verbinding met het eiland dat ontstaat bij de dijkteruglegging. Bovendien is er door de gemeente opdracht verstrekt voor een fietsbrug bij station Lent.

De drie projecten, afzonderlijk en als geheel, zullen een geweldige impact hebben op de stedenbouwkundige, landschappelijke en maatschappelijke context. Integraal ontwerpen volgens Ney-Poulissen houdt in dat er vanuit meerdere disciplines aan een opgave wordt gewerkt en dat in gemeenschappelijkheid tot een oplossing wordt gekomen.

Feitelijk is het een pleidooi voor een wezenlijke samenwerking, bundeling van kennis en verantwoordelijkheid gedurende het hele ontwerp- en bouwproces. Het is een andere manier van procesontwikkeling.

Bij integraal ontwerpen is er een nadrukkelijk bewustzijn dat elk project dat wordt gerealiseerd, rechtstreeks of onrechtstreeks invloed heeft op bestaande gemeenschappelijke waarden (economisch, ecologisch, sociaal, et cetera).

Openstaan voor deze effecten is fundamenteel voor integraliteit, want er kan een momentum ontstaan om een situatie in een stad of landschap grondig te herzien met als belangrijk doel het vinden van synergiën en het verbeteren van de leefomgeving in brede zin. Voorwaarde is dat alle betrokkenen hun kennis en kunde daarin hebben kunnen toepassen.

De ontwerpers hebben Atelier Veldwerk gevraagd om mee invulling te geven aan het onderzoeksprogramma voor integraal ontwerpen in Nijmegen. Atelier Veldwerk heeft naast het onderzoek diverse meetings georganiseerd met stakeholders, van bouwondernemers tot buurtbewoners.

Onderwerpen die langskwamen zijn onder andere het oorlogsmonument op de Oosterhoutsedijk, de Nijmeegse en Lentse identiteit, de rol van de kunst, de stedelijke ontwikkeling en de projectontwikkeling.

Op de eindpresentatie zullen Ney-Poulissen en Atelier Veldwerk de publicatie voor Integraal Ontwerpen aanbieden aan wethouder Henk Beerten. Ook tonen de gasten van het ACN een aangepast ontwerp voor het oorlogsmonument ‘De Oversteek’, dat een nieuwe plek krijgt als onderdeel van de tweede stadsbrug, die dezelfde naam draagt.

© Nationale Bouwgids