Duikers inspecteren sluis Eefde na ophijsen deur

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

EEFDE (Novum) - Rijkswaterstaat heeft gisteravond de sluis in het Gelderse Eefde waarvan de sluisdeur vorige week naar beneden stortte geïnspecteerd. De negentig ton zware deur werd daarvoor met hijskranen uit het water getild.

Toen de sluisdeur rond 20.30 uur uit het water was gehesen, gingen duikers het water in om beelden te maken van de wanden en de drempel. De definitieve resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekend. Na de inspectie is de sluisdeur weer teruggezet.

Een eerdere inspectie had al uitgewezen dat de sluisdeur nog redelijk intact is. Ook de drempel waar de deur op is gevallen leek toen in orde. De schade kon volgens Rijkswaterstaat echter pas echt goed worden onderzocht als de sluisdeur uit het water zou worden gehaald.

vandaag worden de tandwielkasten gedemonteerd. Ieder onderdeel wordt apart onderzocht op schade. Ook het onderzoek van TNO naar de oorzaak van het incident gaat door.

De sluis in het Twentekanaal is sinds het incident op 3 januari altijd gestremd. Het is nog niet duidelijk wanneer de sluis weer gebruikt kan worden. Binnenvaartschippers die niet kunnen doorvaren mogen werktijdverkorting aanvragen voor hun werknemers, zo meldde minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag. Ze hebben al veel schade geleden.