Bodemsanering Chemie-Pack gaat langer duren

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

ZEVENBERGEN (ANP) - De bodemsanering op industrieterrein Moerdijk vanwege de grote brand bij Chemie-Pack een jaar geleden, gaat langer duren dan eerder werd gezegd.

De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout noemde dinsdag een termijn van 5 tot 10 jaar. Eerder werd een periode van maximaal 5 jaar genoemd. De gedeputeerde legde uit dat een bodemsanering zich moeilijk laten voorspellen.

Van den Hout gaat ervan uit dat de volledige operatie binnen het totale budget van 70 miljoen euro blijft. Burgemeester Jac Klijs noemde dat bedrag dinsdag 'meer dan toereikend'.

Volgende week komt op het terrein naast Chemie-Pack een waterzuiveringinstallatie die zo snel mogelijk begint met de verwerking van de giftige cocktail met regenwater.

De opslagcapaciteit zit vanwege de overvloedige regenval van de voorbije weken aan zijn grenzen. Er staat in totaal ongeveer 3000 kuub water (3 miljoen liter) sterk vervuild water opgeslagen in tanks.

Betaalbaar
Voor de waterzuivering op locatie is gekozen omdat er geen bedrijf bestaat dat het afvalwater betaalbaar kan afvoeren en verwerken. Ook afvalverwerker ATM in Moerdijk kwam niet in aanmerking. Het voordeel is dat er geen tankwagens op en neer hoeven te rijden. Het gezuiverde water kan geloosd worden in de haven van Moerdijk.

De vrees voor uitbreiding van de bodemvervuiling door overvloedige regen is tot dusver ongegrond. Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk zei dinsdag dat de bodemvervuiling zich nauwelijks heeft verspreid. Het opruimwerk boven de grond gaat nog een paar maanden duren, voorspelde de burgemeester gisteren.