Gras zet energiepark RAF-basis op losse schroeven

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

ROERMOND – Het plan van het Duitse bedrijf Re-Energie Niederrhein voor een energiepark op de voormalige RAF-basis bij Elmpt, gaat mogelijk niet door.

Reden daarvoor is het gras dat er groeit. Dat is namelijk beschermd. Het plan, met een kostenplaatje van 100 miljoen euro, staat daardoor op de tocht, meldt de Limburger.

Op het terrein van 900 hectaren groot zou wind-, zonne-energie en stroom uit biomassa opgewekt moeten worden. Er zou voldoende stroom opgewekt worden voor de 15.000 inwoners van de gemeente Nieder-krüchten (waar Elmpt onder valt). Voor de levering van Zonnepanelen was het bedrijf Scheuten Solar uit Venlo in de race.

De Duitse overheid en de deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW) vinden het een prima plan, maar de afdeling natuurbescherming van de deelstaat NRW heeft grote delen van het terrein de hoogste beschermde status gegeven.

De zeldzame gewassen lokken zeldzame diersoorten naar het gebied. Daardoor gaat voor veel bestemmingen de deur dicht laat woordvoerder Axel Küppers weten. Woordvoerder van Re-Energie, Fred Heyer, laat weten goede hoop te hebben dat het project toch doorgang kan vinden. “We kunnen zonnepanelen bouwen op het terrein zonder de begroeiing te beschadigen.”

© Nationale Bouwgids